Tuesday, August 22, 2017

Helpen deze 36 vragen je aan een lief?

Kan je iemand verliefd op je laten worden? Psycholoog Arthur Aron onderzocht het en beweerde dat het wel degelijk lukt... als je maar de juiste vragen stelt. Bijna twintig jaar later heeft journaliste Mandy Len Catron uit Vancouver het geprobeerd. Ze schreef haar belevenissen neer in een column voor The New York Post.

Hoe een onderzoeksproject een onverwacht succes wordt

Arthur Aron en Elaine Spaulding, een paar psychologiestudenten aan de Universiteit van Californië in Berkeley,  werden na een kus voor de hoofdstudiezaal onmiddellijk verliefd. 
De ervaring leidde niet alleen tot een wederzijdse fascinatie voor elkaar (ze zijn vier decennia later nog altijd getrouwd), maar ook voor de mysteries van de liefde zelf. Aron was destijds op zoek naar een onderwerp waarop hij een onderzoeksproject kon baseren en dacht: waarom doen we geen onderzoek naar romantische liefde? Met de hulp van Elaine en enkele andere collega-onderzoekers startten zij een project over "hoe kunnen we in gecontroleerde omstandigheden snel een gevoel van intimiteit tussen vreemden creëren?"
Hij bracht twee vreemden mee naar zijn campuslaboratorium en probeerde ervoor te zorgen dat ze elkaar aardig vonden, of misschien zelfs van elkaar gingen houden. Geleidelijk aan ontdekte Aron een krachtig middel dat het gewenste effect leek te kunnen bereiken: geen liefdesdrankje, maar een goed doordachte en strategisch ontworpen reeks vragen. Aron gaf elk lid van de deelnemende paren een lijst met dezelfde vragen. Vervolgens stelden de partners elkaar om de beurt de vragen en gaven ze antwoord.
Sommige vragen waren effectiever dan andere. Met vallen en opstaan kon Aron bepalen welke de deelnemers het beste hielpen om persoonlijke informatie te delen en geleidelijk een grotere wederzijdse waardering te voelen. Uiteindelijk kwam hij met 36 vragen, die in de opgegeven volgorde gebruikt moesten worden.
De lijst begon met oppervlakkigere vragen (bijvoorbeeld: wie zou je ideale dinergast zijn?) en werd vervolgens uitgebreid tot veel persoonlijkere vragen die diepere gevoelens peilden over hoop, spijt, dromen en kernwaarden. Aron stelde in de loop van het onderzoek vast: “Je wilt niet te veel en te snel delen. Wat het beste werkt, is een heen-en-weer-dialoog waarbij het wederzijds vertrouwen geleidelijk toeneemt.”
Als mensen elkaar op deze manier ondervroegen, waren de resultaten verrassend – zelfs voor Aron. De meesten kwamen uit de sessie met zeer positieve gevoelens voor elkaar; één paar trouwde later. Aron's onderzoek en zijn 36 vragen begonnen geleidelijk bekendheid te verwerven in de wetenschappelijke wereld.

Wanneer de research van een onderzoeker viraal gaat

De 36 vragen van Aron gingen begin 2015 viraal, toen een journaliste van de New York Times een verhaal schreef met de onweerstaanbare titel: ‘Om verliefd te worden op iedereen, doe dit.’ In het artikel vertelde schrijfster Mandy Len Catron over haar eigen ervaring bij het uitproberen van de 36 vragen met een kennis van de universiteit. Het resultaat verraste haar. “Omdat het niveau van kwetsbaarheid geleidelijk toenam, merkte ik pas dat we intiem terrein waren betreden toen we er al waren”, schreef Catron. Zij en haar studievriend zijn inderdaad verliefd geworden en zijn nog steeds samen.
Wat maakt bepaalde vragen zo krachtig als het gaat om het opbouwen van sterkere relaties tussen mensen? Ik stelde Aron deze vraag toen ik hem interviewde voor The Book of Beautiful Questions, dat een groot hoofdstuk bevat over hoe vragen kunnen helpen verbanden te leggen. Hij vertelde me dat als de vragen op de juiste manier worden geformuleerd en gesteld, ze een aantal belangrijke dingen kunnen doen. ‘Allereerst laat je door te vragen zien dat je om de ander geeft,’ zei Aron. “Ten tweede moedigt de vraag die persoon aan om iets over zichzelf te onthullen. En dat schept dan een kans voor jou om te reageren op wat ze onthullen.
Kortom, vragen tonen interesse, creëren begrip en bouwen een goede verstandhouding op. Dat zijn drie sterke steunpilaren waarop een relatie kan gebouwd worden. Je kunt de relatiebanden die je hebt met je geliefde versterken.  De 36 vragen die in het experiment van Arthur Aron worden gebruikt, zijn mooie voorbeelden van open, diepgaande vragen. Ze eisen dat de persoon aan de ontvangende kant daadwerkelijk over het antwoord nadenkt. Ze zijn ook ontworpen om zichzelf te onthullen; als zodanig dienen ze om snel duidelijk te maken waar er gemeenschappelijke waarden, gedeelde dromen en hoop, en andere vormen van compatibiliteit kunnen zijn.
De aanleiding tot deze blog was een artikel van Hanne Vandenweghe van Het Nieuwsblad waarin ze de de mening vroeg van Rika Ponnet. Jaren na datum is dit artikel niet meer beschikbaar, maar hier vind je alvast de 36 vragen (engels)
Ik vond ook een originele presentatie van die Canadese journaliste. Wat komt er na de 36 persoonlijke vragen en antwoorden:


No comments:

Post a Comment