Friday, July 24, 2020

It takes two to tango

Tango, een van de ballroom dansen bij uitstek, waarbij het mogelijk is "binnen de eigen bubble" te blijven, althans voor het meest nabije en intieme contact. Dat is een niet onbelangrijk voordeel in deze Corona tijden. Als danspartners goed op elkaar ingespeeld zijn, is die eigen bubble bovendien een aangename ervaring. We steken nu van wal met de gastbijdrage voor deze maand:

* * *

Al ruim een jaar leer ik intensief Argentijnse Tango. Voor mij een zeer leuke dansvorm die bovendien heel wat onthult over hoe mensen binnen relaties met elkaar (kunnen) omgaan. Hieronder selecteer ik een aantal kenmerken van de Argentijnse Tango die ik ook soms herken in relaties. Wil je ze ook ontdekken, probeer dan in deze blog de woorden tango & dans zoveel mogelijk te vervangen door relatie.

Man en vrouw dansen op een eerste gezicht hun eigen pasjes en figuurtjes. Maar dit is lang niet de essentie van Argentijnse Tango. Deze dans draait volledig om de connectie of verbondenheid tussen de danspartners. Deze verbondenheid stuurt de dans van de partners. Dit is ook zichtbaar als de partners met het bovenlichaam naar elkaar toe hellen terwijl de voeten meer uit elkaar staan of bewegen.
De verbondenheid is dus fysiek maar vooral gevoelsmatig. Het gaat om een soort continue energiestroom tussen de danspartners. Eens de connectie verbroken wordt, is er geen tango meer maar enkel nog twee mensen die iets doen.

De man nodigt ten dans. Misschien wat achterhaald, maar de uitgenodigde kan bedanken. Bovendien zijn tangueras (vrouwelijke tangodansers) vaak heel sterk vertrouwd met de kunst om op niet verbale wijze uit te stralen met wie ze willen dansen en met wie niet. Gewoon al boeiend om op de dansvloer dat interactiespel gade te slaan.

Tangueros (mannelijke tangodansers) leiden de dans. Dit is ook vaak het geval in andere dansvormen. Maar bij tango gebruikt de man geen spierkracht. Er komt geen trekken of duwen aan te pas. Binnen de connectie geeft de man vanuit zijn bovenlijf (ook centrum genoemd) subtiele signalen die de danspartner oppikt om ze met haar eigen dans te beantwoorden.

Om in verbondenheid tango te dansen bestaan geen vaste scenario’s. De partners leren elk specifieke patronen of figuren maar ze schikken die ter plekke op de dansvloer, rekening houdend met omstandigheden zoals beschikbare ruimte of met wat ze kunnen of graag willen. Geen twee koppels dansen identiek en als koppel dans je ook nooit twee keer hetzelfde. Precies deze ruimte om met elkaar creatief bezig te zijn houdt de dans levendig, aantrekkelijk en voldoeninggevend.

Je vindt relaties in allerlei stijlen. Dit is ook zo voor Argentijnse Tango (nvdr: met toevoeging van enkele karakteristieke Youtube voorbeelden). Zo zijn er
En tenslotte dit: Argentijnse Tango leent zich er niet toe om uit de bol te gaan. Deze dans draait eerder om subtiliteit en ingehouden spanning die de partners de ogen doet sluiten om de intensiteit van het genieten beter te kunnen voelen. Hoe dan ook, ik ben na mijn nog beperkte ervaring verrast door de inspiratie die deze dans kan bieden om met een partner het leven te dansen op de dansvloer van de dagelijkse realiteit.

Nvdr: nog eentje omdat ik het niet kan laten: Poema: Orquesta Romantica Milonguera con Magdalena Gutierrez.




Een bijdrage van FreeEnjoy

No comments:

Post a Comment