Tuesday, April 19, 2016

Gratis dating sites

(geupdated in 2021) Een gratis dating site kan dus ook. Zonder verborgen kosten: niet voor het inschrijven of het opstellen van het profiel en evenmin voor het verzenden of ontvangen van berichten. In Vlaanderen zijn er nauwelijks nog gratis dating sites. 

Waar vind je meer informatie?

Verschillende dating-site-vergelijkers zwijgen als de dood over 'gratis sites'.   In bepaalde gevallen sponsoren betalende dating sites immers dit type van dating site benchmarks.  Je kan er zo nu en dan ook een gratis (kortlopend) proefabonnement krijgen op één of andere betaalsite.  Het internet is niet meteen geplaveid met overzichten van gratis alternatieven maar je vindt wel een overzicht van nederlandse gratis datingsites. Maar vooreerst: wat is er (nog) in Vlaanderen?


Datic
Deze site is relatief klein en houdt ergens het midden tussen een dating site en een sociaal netwerk.  Je logt aan met je e-mail adres (dat voor de overige gebruikers verborgen blijft) maar hier dus geen nicknames: je spreekt elkaar aan met de voornaam. Sinds de make-over van de site (heette vroeger Mingl) is het wel mogelijk om de voornaam te veranderen in een 'Nickname'. Opgelet! Een dating scam was er als de kippen bij om de vroegere naam 'Mingl' in te palmen.  Daar koop je alleen illusies voor duur betaalde credits.

Het ruime sop ...

Connecting Singles
Een volledig gratis internationale dating site (met toch een paar duizend Belgische leden).  Overigens is enkel de introductie pagina in het nederlands.  De site is engelstalig en de overgrote meerderheid van de profielen is dat ook. Als internationaal daten je iets zegt, kan je deze specifieke posting daarover je ook verder helpen.

Over de andere Vlaamse gratis sites lijken we in de verleden tijd te moeten spreken ...

Flunner
Flunner werd in 2021 off-line gehaald, zonder enige commentaar naar de leden toe. Deze site was al het voorwerp van een vorige post: A cougar's Paradise, ludiek van opzet maar wel to the point: Flunner telt minder dan een kwart vrouwen onder zijn geregistreerde leden.  Annet bespreekt de gratis dating site "Flunner".

Vrienden
Dit was een gratis neven-site van de betalende website Tesamen. Relatief weinig geregistreerde leden en als een 'kritische massa' van actieve leden niet bereikt wordt, blijft ook een gratis dating site een saaie bedoening. Vrienden lijkt net als 'flunner de handdoek in de ring gegooid te hebben.

Me Tarzan You Jane (B / NL)
Deze gratis dating site had een aantal verschillende platformen met o.a. België (Vlaanderen) en Nederland. Er was/is tevens een 'EU' site in het Engels. Daarnaast was/is er een platform in het Portugees, (vooral) gericht op Brazilië. Er was/is ook een Franstalige site (met een andere 'look & feel'. Je kon/kan de menustructuur omschakelen van de ene taal naar de andere

... maar in Nederland lukt het nog wel

Singles Place (NL)
Een Nederlandse site die ook in Vlaanderen actief is. Vooral voor wie dicht bij de grens woont, opent deze site nieuwe perspectieven. Een beknopte check leert dat de marktpenetratie in Vlaanderen niet bepaald denderend is.  Er zijn inderdaad relatief veel leden uit de grensgemeenten.  De dames zijn geen 'early adopters' op deze site.  Waar de man:vrouw balans in Noord-Holland bvb 4:1 is, loopt dat in Oost-Vlaanderen op tot ruim 10:1.

Nederland
Overigens zijn er in Nederland beduidend meer gratis dating sites, waarvan enkele meer dan tienmaal meer leden hebben dan Datic in Vlaanderen.  Op gevaar af om toch een belangrijke Nederlandse gratis dating site over het hoofd te zien, vermeld ik hier nog drie populaire sites: Knuz, Relatiefront en RelatieKlik. Dating Bureau geeft een uitstekend overzicht van gratis datingsites.


Laagdrempelig

De kern-eigengschap van een gratis dating site is 'laagdrempelig'.  Dat heeft dan zowel voordelen als nadelen.  Je kan je erg snel inschrijven en je profiel naderhand verfijnen.  Dat brengt mee dat veel profielbeschrijvingen erg summier blijven.
Het engagement van geregistreerde leden om een nieuwe relatie te vinden is dan weer lager dan dat dit bij een betalende site het geval is.

"There 's no such thing as a free lunch" en dat geldt ook voor gratis dating sites.  De werkingskosten worden immers door publiciteit bij elkaar geharkt.  Neem er de banners dus maar bij.  Betalende sites (vooral uit het eerder dure segment) maken op de gratis dating sites overvloedig publiciteit.

Een laagdrempelige registratie brengt ook mee dat het aantal actieve leden slechts een klein deel is van het aantal geregistreerde leden.  Overigens is het meestal erg gemakkelijk om het onderscheid te maken tussen actieve leden en 'slapende leden'.  De laatste inlogdatum vertelt erg veel: iemand die sinds 2015 niet meer online geweest is, hoef je niet meteen een berichtje te sturen.

Bij de meeste sites kan je jouw status gemakkelijk aanpassen.  Als je een vriend of vriendin hebt gevonden, past het om 'single' te veranderen naar 'in een relatie'.  Daardoor verschijnt je profiel slechts zelden in selecties van andere leden.  Je kan er overigens vanop aan dat een heel aantal 'slapende leden' daar niet eens aan gedacht heeft... indien ze zich tenminste hun nickname en/of paswoord nog herinneren.

Site operators zijn er als de dood voor om slapende leden zomaar te schrappen.  Naast de opvolging die dit vergt, heeft een site met 20.000 geregistreerde leden uiteraard veel meer cachet dan een met 2000.  En wat als er slechts 2000 leden actief zijn?  Maar hier zit uiteraard meer achter: het aantal geregistreerde leden bepaalt mee de advertentie-inkomsten, wat een belangrijke drijfveer is om slapende leden toch maar aan boord te houden.

Wie wordt lid?

Over gender balans heb ik het terloops al gehad: op de Flunner site waren dames een minderheid. Onder de actieve leden (recent ingelogd) vond je minder dan een kwart dames, terwijl in het totale ledenbestand het aantal dames slechts 15% bedroeg.  Mannen geven er dus sneller de brui aan.
Het publiek op Datic is ook overwegend mannelijk maar toch iets minder uit balans. De gemiddelde leeftijd lijkt wel eerder laag.  Als twintiger of dertiger die zich in het uitgaansmilieu minder op zijn gemak voelt, is Datic een ideale site.
Geografische spreiding is waarschijnlijk alleen doorslaggevend voor een internationale dating site als Connecting Singles.  Het zal weinig verwondering wekken dat het aantal ingeschreven leden in België (circa 2500) eerder aan de lage kant is. De gender balans en leeftijdsverdeling is wel evenwichtig. Bij een zoekopdracht krijg je overigens steeds de meest recent ingelogde personen vooraan te zien.

Opties

Is een gratis site per definitie erg 'basic' of zijn er extra opties voorzien die je vooral verwacht op betalende sites?  Doordat Datic iets heeft van een sociaal netwerk, is het publieke 'prikbord' of 'news-feed' erg uitgebreid en gespecifieerd per doelgroep (waarvoor je kan registreren).  Sommige betalende sites zijn eerder beperkt in de mogelijkheden van publiek te delen informatie.

Enkele functionaliteiten lijken dan weer te ontbreken op sommige gratis sites: zo kon je bij 'Flunner' geen favorietenlijstje aanmaken.  Een eerste stap werd dan het uitbouwen van een  vriendennetwerk. Via je 'dashboard' bleef je dan op de hoogte van hun publieke posts en commentaren. Het vroegere forum op Flunner (met posts over verschillende onderwerpen per categorie) is bij een eerdere make-over van de site jammerlijk verloren gegaan.

Datic laat wel het toe om een favorietenlijstje samen te stellen en ook profielbezoeken worden gelogd. Ook 'Me Tarzan You Jane' beschikt(e) over die mogelijkheden; deze website hoopte sneller te groeien door een systeem van 'peterschap', waarbij zowel de peter als het nieuwe lid enkele kleine praktische voordelen genoten.

Je krijgt op gratis dating sites wel zo nu en dan fake interesseberichten die vooral hengelen naar privé gegevens, bvb een e-mail adres. Minder bona-fide 'leden' proberen je zo nu en dan weg te lokken naar een (seks) site van twijfelachtig allooi.


Connecting Singles onderscheidt zich in tal van aspecten van de overige gratis dating sites.  Het platform is erg volledig met opties die je nergens anders vindt.  Zo kan je bij een zoekactie bvb specifiek je leeftijd opgeven om de dating kandidaten te selecteren bij wie jouw leeftijd in hun voorkeur-interval ligt.  Doordat dit een mundiale site is, zijn er ook specifieke preset opties voorzien om een lokale partner te zoeken.  Je kan uiteraard op specifieke andere regio's zoeken: een handige optie voor aanstaande expats.  Je kan ook beperkingen invoeren voor bepaalde regio's of continenten van waar je geen berichten wil ontvangen: bvb 'China' of 'Midden-Oosten'.  CS laat overigens geen inschrijvingen toe uit Centraal-Afrika en uit Rusland.  Blijkbaar zijn vervalste profielen en scammers daar regel in plaats van uitzondering.

Door het hoge aantal actieve leden, zijn er tegelijk duizenden mensen online.  Op basis van het aantal online leden lijkt de gender-balans (man-vrouw) in de buurt van 60-40 te liggen. Doordat Engels de voertaal is, ligt het ook voor de hand dat het profiel van de Belgische leden erg atypisch is. Je vindt relatief veel leden van buitenlandse origine; hoger opgeleide expats zijn daarbij goed vertegenwoordigd. De grote migrantenpopulaties blijven afwezig.

Er is tevens een uitgebreide bibliotheek met artikels over dating.  Daarnaast zijn er blogs en een forum met zelfs een specifiek EU-forum:  op een mundiale site krijgt een 'europees onderonsje' al snel een lokale kleur...  

Ter informatie: het Freemium-model

Verschillende apps of sites hanteren een freemium-model waarbij basismogelijkheden gratis zijn, maar je dient te betalen voor extra's. Het nederlandse Paiq dat zich als gratis site profileert, hanteert zulk een fremium model. Badoo (als internationale site) hanteert ook zo'n model. Jouw profiel bovenaan een selectie krijgen is één van die betalende opties. Maar bvb ook de Tinder app heeft heel wat betalende opties.

No comments:

Post a Comment