Persartikels

Vermits deze pagina met persartikels erg lang geworden is, werden de bijdragen van voor jan 2021 naar het digitale archief verplaatst. Tot lang na publicatie functioneren de meeste links naar diverse websites (kranten, blogs ...) nog steeds.

Het Nieuwblad - 22/10/2022
Waarom die focus op frequentie als we het hebben over seks? Relatietherapeute Rika Ponnet confronteert en gaat geen taboe uit de weg. Want hoewel praten over seks nu meer dan ooit kan, was eerlijk praten over seks nog nooit zo moeilijk.

Of ze me een aantal vragen mag stellen. Over de orgasmekloof. Vragen die leven bij de lezeressen van het onlinemagazine waarvoor ze schrijft. Ze belt op het afgesproken uur, een zware Nederlandse tongval. Dat seks het toch altijd zo goed doet in de clicks. Er volgt een lach, zoals alleen vrouwen dat kunnen. ‘Fake’ zou een van de dochters zeggen. De vraag der vragen volgt. Hoe vaak we het nu doen. En of dat veel aan bod komt in mijn praktijk. Ik antwoord zoals altijd. Dat het volgens mij een vraag is die enkel in bepaald wetenschappelijk onderzoek wordt gesteld. En ook door journalisten. Maar in de afgelopen dertig jaar dus nooit in mijn praktijk. Opnieuw die lach, maar wat minder luid en zelfverzekerd.
... verder lezen op bovenstaande link.


Relatie-experte Rika Ponnet in gesprek met haar dochter Het Nieuwsblad, 15/10/2022
Gesprekken met tienerdochters kunnen je woordenschat uitbreiden. En je wijsheid bijbrengen. Smash je of pass je? Op Tinder of doe je aan organic daten? Of hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld? Relatietherapeute Rika Ponnet over het spel van de aantrekking.
Een rustig zondags tafelmoment, een late septemberzon, alleen met een van de dochters die honderduit vertelt over haar leven van de afgelopen week. Ik luister. Omdat ik haar graag bezig hoor. Omdat ik deze momenten zo koester, maar er ook altijd zoveel uit leer. Het gesprek gaat over meisjes op de fiets. Over haar, en hoe vaak ze bekeken en aangesproken worden. Nageroepen ook. Ze ervaart het niet als bedreigend, maar als een spel dat zich afspeelt in de openbare ruimte en waarbij meisjes zelf volop experimenteren. Hoe ze omgaan met wat er zoal gezegd of geroepen wordt. Hoe ze samen zoeken naar reacties die ze een volgende keer wel eens willen uittesten. Alleen, maar nog liever samen. De tienermeisjesgroep die sterk maakt. Ze twijfelt, of ze mag geloven wat ze zoal roepen. En dat er toch vaak een gevoel is dat het ook aan de andere kant een spel of test is. Waar kom ik mee weg? Hoe reageert de andere op mij?
... verder lezen op bovenstaande link.


Rika Ponnet, Zaterdag 26 februari 2022 in het Nieuwsblad
Kan overspel als de andere ook al overspel pleegde? Relatie-experte Rika Ponnet bespreekt het met haar cliënte, én … haar puberdochters. “Ontrouw kan veel betekenen. Niet eerlijk zijn met anderen, maar ook met jezelf.”
Alsjeblieft niet je onderbroek, dacht ze. En toen hij die wel uitdeed, had ze ostentatief haar mondmasker voor haar ogen getrokken. Ze vertelt het met levendige stem op onze fietstocht naar huis. Het blijkt een geweldige samenvatting van haar gevoel bij Les infidèles, het theaterstuk waar ik hen die avond mee naartoe genomen heb. “Hen”, dat zijn mijn dochters van dertien en een half. De dag nadien aan de ontbijttafel gaat het over het verhaal. Vrouw van succesvolle man begint iets met de beste, minder succesvolle vriend van de man. Ze gaan samenwonen, vanuit het niets, met niets. Leven van de liefde, een keuze als een manie, waarbij je als toeschouwer voelt: dit is een trein die met een rotvaart nergens heen dendert. (... Verder lezen op de titel-link)


Christine De Herdt; Het Nieuwsblad - 18 jan 2022 
Bron: The New York Times, Interview Magazine, Psychology Today.
Velen zullen het al meegemaakt hebben. Een relatie die van dag één perfect lijkt. Vlinders in de buik. Een partner die je bombardeert met cadeautjes, bloemen, beloftes en heel veel liefde. Iemand die je meteen het gevoel geeft zijn soulmate te zijn. Alles gaat vanzelf. Tot je op een dag beseft dat je jezelf niet meer bent en helemaal alleen staat in iets wat heel beklemmend aanvoelt. Alles over een nieuw datingfenomeen, lovebombing genaamd. Met dank aan rapper Kanye West en zijn nieuwe vlam Julia Fox. (...)


Rika Ponnet, 18 dec 21
Op Tinder zou ze hem zo weggeswipet hebben. Maar gelukkig leerde ze hem oldskool kennen, via vrienden. En nu wil ze haar pril liefdesgeluk met de wereld delen. “In deze barre tijden mag het wat meer over de liefde gaan.”

We kennen elkaar van vroeger. Ergens in de buitenste cirkel van een vriendenkring. En zoals het vandaag wel vaker gaat, wandelen we op een zondagochtend Instagramgewijs bij elkaar binnen. Een grappige reactie op een gepost bericht. Een direct, betekenisvol en openhartig gesprek, eigen aan deze weg, ontdaan van barrières allerhande. Het gaat over single zijn. Herbeginnen met een puzzel genre +1.000 stukken. Alles wat al geschreven is, geleerd, moet of kan niet meer overgedaan worden. Wat je nog wilt en wilt vermijden. Waarvan je droomt, maar ook direct relativeert, wegens te nuchter, te realistisch. En dat het virus toch voor veel allenigheid zorgde. Ze fantastische kinderen, vriendinnen heeft, maar ze vooral toch mannen mist. En ze zich afvraagt waar die zitten.

Het is een ruime maand later, midden december, als er een foto passeert. Pril liefdesgeluk dat getoond en uitgesproken wordt. Twee paar verliefde ogen. Niet veel later ook een persoonlijk bericht. Op zondagochtend. “Were the Lord closes a door, he opens a window”, schrijft ze, en dat het op zondag al eens mag. Ja, dat ze verliefd is, maar vooral, dat ze haar verhaal graag wil delen, een ervaring haaks op wat er vandaag zo vaak gebeurt.
(...)

Michaël Temmerman in Het Nieuwsblad, 14 dec 2021
Problematisch. Belachelijk. Vrouwonvriendelijk. Het acteurskoppel Zendaya en Tom Holland, samen te zien in de recente Spider-Man-films, wond er geen doekjes om: in hun relatie vormt het geen enkel probleem dat zij groter is dan hij. “Nochtans blijkt uit al onze bevragingen ook vandaag nog dat voor alle vrouwen hun ideale man groter moet zijn”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. Maar hoe komt dat?
(...)

“Vrouwen liegen over gewicht, mannen over lengte”

Ze hebben gelijk, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. “Het is inderdaad een belachelijk idee, maar wel eentje dat nog altijd dominant is. Als het van de vrouw afhangt, kiest ze altijd voor een man die minstens even groot, maar liever groter is dan zij. Allemaal. Dat blijkt uit elke bevraging die ik al in mijn carrière heb gedaan. Andersom speelt het ook, maar minder. Voor een man is het doorgaans minder erg als zijn vrouw – een beetje – groter is dan hij. Gelukkig is er wel een positieve evolutie merkbaar: bij de jongere generaties speelt het veel minder een rol dan bij de oudere.”

Volgens Ponnet merk je het ook bij het daten. “Op online profielen liegen vrouwen vaker over hun gewicht en hun leeftijd, mannen over hun lengte en hun opleidingsniveau. Omdat dat vaak nog de aspecten zijn die belangrijk zijn in de uiteindelijke partnerkeuze.”

Narcistisch kantje

Waar komt het idee dat de man groter moet zijn eigenlijk vandaan? “In eerste instantie gaat het om een biologisch gegeven”, zegt Ponnet. “Gemiddeld genomen zijn mannen nu eenmaal groter dan vrouwen. Daarnaast heeft het ook te maken met onze schoonheidsidealen. Vrouwen moeten slank zijn, mannen groot. Er zit dus ook een narcistisch kantje aan het verhaal: vrouwen willen een partner die ze zelf, net als de rest van de samenleving, aantrekkelijk vinden. En tot slot speelt er ook nog de emotionele behoefte: een grote man wordt geassocieerd met geborgenheid, veiligheid. (...)
 

17/08/2021 om 14:43
Dating-app Tinder neemt een nieuwe maatregel om valse accounts tegen te gaan. Gebruikers zullen hun identiteit kunnen laten controleren, zodat anderen er zeker van kunnen zijn dat hun account echt is. De dienst wordt in eerste instantie vrijwillig, zo kondigde Tinder aan.


Het Nieuwsblad - Nick Busschots - 17/08/2021
Mannen! Even uw bijzondere aandacht! Deze podcast is van cruciaal belang voor uw viriliteit. Hij gaat namelijk over datgene wat een man tot een man maakt: het hormoon testosteron. Het kweekt je spieren, stuurt je emoties, geeft je zin in seks. En toch: als er iets misgaat, praat een vent er zelden over. “Dat moet veranderen”, zegt prof. Dr. Guy T’Sjoen, endocrinoloog-androloog aan de UGent. “Bij seksuele klachten stappen mannen veel te laat naar de dokter. Terwijl het vaak belangrijke signalen zijn. Een erectieprobleem kan een symptoom zijn van een depressie, type 2 diabetes, of zelfs een aankomend hartinfarct.”
PODCAST op de site van Het Nieuwsblad / De Gentenaar


De Genternaar - 27/07/2021 om 16:25 door Door Eva Berghmans
Het leven van Lieve Van Weddingen leek het perfecte plaatje. Tot ze ontdekte dat haar liefhebbende man seksverslaafd was, en haar met vele vrouwen bedroog. Ze gebruikte de turbulentste periode uit haar leven als inspiratie voor haar eerste roman ‘Roofdier’.

Drie en een half jaar nadat ze had ontdekt dat haar man er vijf minnaressen op ­nahield, boven op de tientallen scharrels die hij in de loop van hun huwelijk had, vertelt Lieve Van Weddingen, therapeute en moeder van drie kinderen, in Roofdier aan de wereld wat haar overkwam.

"Met dit boek claim ik voor een stuk de erkenning die ik van hem nooit gekregen heb. Hij heeft nooit willen zien hoeveel schade hij mij berokkend heeft. Nu wil hij dat nog altijd niet: hij wil het boek niet ­lezen, omdat hij het te confronterend vindt. Hij liet me, ook na het bedrog, in de kou staan. Hij stak zich weg achter zijn verslaving, nam zijn verantwoordelijkheid niet op. Het is fijn dat mijn verhaal nu in de openbaarheid komt. Mijn vrienden ­waren op de hoogte, maar verder wist niemand wat ik meegemaakt had. Dat is eenzaam. Zolang je zwijgt, draag je het alleen."
(...)


13/07/2021 om 17:00 door Hanne Vandenweghe
Zo’n twee derde van de koppels ontstaat uit een vriendschap. De platonische fase die vooraf gaat, kan een lange periode aanhouden voordat de vonk overslaat. In de friendzone belanden is dan toch zo erg nog niet. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Victoria in Canada.


18/06/2021 om 06:00 door Rika Ponnet
We denken vaak dat verliefdheid iets is wat ons “overkomt”, dat er een hogere macht is die bepaalt voor wie we vallen. Maar er zit ook een persoonlijk scenario aan vast. Hoe dat eruit ziet, bepaalt je relatiekansen en je relatie zelf: doe hier de test met onze relatie-experte Rika Ponnet.


11/06/2021 om 06:00 door Rika Ponnet
Zijn het de omstandigheden die jouw leven bepalen, of ben jij het zélf die de omstandigheden bepaalt? Het heeft een grote invloed op jouw leven: doe hier de test met psychologe Rika Ponnet, en ontdek hoe je het winnende lotje naar je toe trekt.


31/05/2021 om 14:29 door Hanne Vandenweghe
De zon heeft lang op zich laten wachten, maar sinds zaterdag is ze volop van de partij. En dat doet iets met ons, maar klopt het ook dat we meer goesting krijgen om te vrijen in zonnige weersomstandigheden? Klinisch seksuoloog Wim Slabbinck legt het uit.


28/05/2021 om 06:00 door Rika Ponnet
Niemand van ons kreeg het ooit aangeleerd. Allemaal gaan we ervan uit dat een gesprek aanknopen en uitbouwen als vanzelf gaat, het gevolg is van een soort klik tussen twee mensen. En als het niet zo loopt, we ongetwijfeld te saai, te lelijk of niet indrukwekkend genoeg zijn. Ontdek via deze test hoe verbindend jij bent in je contact met anderen.


21/05/2021 om 09:00 door Rika Ponnet
Het maakt misschien geen deel uit van je dagelijkse woordenschat, maar naar alle waarschijnlijkheid wel van je dagelijks leven: Pphubbing of partnerphubbing. Je ervaart het telkens als je partner bij jou is, maar ondertussen ook op zijn of haar smartphone zit. Breed onderzoek toont aan dat ons smartphonegebruik in het bijzijn van anderen een belangrijke impact heeft op de kwaliteit van onze relaties, zeker op onze liefdesrelatie. Test nu hoe groot de impact ervan is op jullie relatie.


30/04/2021 om 19:28 door Rika Ponnet
Geld is macht. Geld geeft vrijheid, de vrijheid om te kiezen, te bepalen, vooral in een relatie. Dat kan in je relatie tot veel frustratie leiden, tot conflicten en verzuring zelfs. Praten over geld, onderhandelen en afspraken maken: het lijkt onromantisch, maar is de sleutel om weg te blijven uit een mijnenveld. Het feit dat je dit niet doet of weigert te doen, heeft altijd betekenis. Vraag je af waarom. Vaak spelen allerlei angsten een onderliggende rol.


23/04/2021 om 15:05 door Hanne Vandenweghe
Het geheim om de vonk in de slaapkamer brandend te houden? Beter slapen. Dat is althans de conclusie van een nieuw onderzoek, verschenen in het vakblad The journal of the North American menopause society. De studie suggereert dat een goede nachtrust bij vrouwen van middelbare leeftijd automatisch leidt tot een beter seksleven.


22/04/2021 om 15:09 door Rika Ponnet
Hoe hoog scoor jij als romanticus? Gaat je hart sneller slaan van rozenblaadjes in je badkuip of rol je er meteen de GFT-bak bij? Spreek je graag over je gevoelens of vind je dat vooral erg ongemakkelijk? Doe onze test en je weet meteen hoeveel procent romanticus er in jou schuilt.


09/04/2021 om 11:00 door Rika Ponnet
Onenigheid in een relatie? Heel vaak gaat het over hoe jij, anders dan je partner, reageert op frustraties en omgaat met stress. Lopen jullie vaak vast in discussies? Trek jij je terug in je eigen fort en is er iets dat wijst op een toekomstige relatiebreuk? Doe de test met relatie-experte Rika Ponnet.


27/03/2021 om 06:00 door Rika Ponnet
Hoe ga jij om met verdriet, met pijn, met lijden? Het heeft niet alleen een groot effect op jezelf, maar ook op je relatie. Ben jij de koele steen of de brandende lavastroom: doe de online zelftest die relatie-expert Rika Ponnet samenstelde, en leer jezelf beter kennen.


10/02/2021 om 12:30 door vwh
Op zondag 14 februari vieren fans van Valentijn het feest van de liefde, maar ook voor wie de liefde elke dag viert of selflove hoog in het vaandel draagt, is er lingerie in het thema. Met deze mooie setjes en body’s voor dames en speels ondergoed voor heren maak je het (samen) gezellig onder een dekentje in de zetel of dons in bed.


28/01/2021
Duet - relatiebemiddeling, door Rika Ponnet
Tijdens deze coronacrisis zijn veel koppels dankbaar voor de tijd die ze hebben met hun gezin, maar ze kijken stiekem ook uit naar opnieuw meer tijd voor zichzelf. Wie alleen is, had deze periode het liefste doorgemaakt in het gezelschap van iemand anders. Waarom verlangen we naar de andere? Relatie-expert Rika Ponnet legt uit. Ook gepubliceerd in Leef - CM Gezondheidsmagazine




1 comment:

  1. mijn huwelijk werkte niet, mensen adviseerden me om van mijn man te scheiden omdat hij een chronische bedrieger en een dronkaard was, het was een zeer vreselijke situatie om samen te leven met een dronken en bedriegende echtgenoot, het enige wat ik wilde was een verandering, dus nam ik contact op met heer Bubuza voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396. Hij vertelde me dat hij mijn verbintenis met mijn man zou herenigen met zijn betovering, heer Bubuza vertelde me wat ik moest doen, wat ik meteen deed en vandaag vier ik het omdat mijn man helemaal is gestopt met drinken en vreemdgaan . Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

    ReplyDelete