Meer dan één jaar na datum functioneren de meeste links naar websites van kranten of diverse andere bronnen nog steeds. (Soms zal je moeten inloggen om te kunnen lezen.)
Aangezien de pagina 'met persartikels' intussen erg lang is geworden, herneem ik hier de bijdragen daterend tot eind 2020
‘Happy Galentine’s Day’ net voor Valentijn, maar wat is dat eigenlijk?
13 feb 2020
Op vrijdag 14 februari vieren veel koppels Valentijn, maar een dag eerder duikt steeds vaker de afgeleide term ‘galentine’ op. Het concept erachter? Tijd spenderen met een vrouw naar je hart, omdat jullie als (single) vriendinnen veel hebben aan elkaar.
Gal is een Engelse term die verwijst naar je vrouwelijke vrienden die er altijd voor je zijn. Noem ze gerust je beste vriendinnen, je meiden, je maatjes door dik en dun. Het woord werd voor het eerst samengevoegd met ‘Valentine’ in de komische serie ‘ Parks and Recreation’ in 2010. In de aflevering ‘Galentine’s Day’ zegt Leslie Knope, het personage van hoofdrolspeelster Amt Poehler, wat de dag voor haar betekent.
“Bij Galentine’s Day draait het erom om je vriendinnen te vieren. Elk jaar op 13 februari laten mijn vriendinnen hun echtgenoten of vriendjes thuis en vieren we onze vriendschap met een ontbijt. De dag staat in het teken van vrouwen die vrouwen vieren. Het zou een nationale feestdag moeten zijn.”
(...) lees verder op de link
Lisa klapt uit de biecht over seksverslaving: “Tijdens mijn huwelijk zag ik soms meerdere mannen per dag”
15 jan 2020
“Jarenlang leidde ik een dubbelleven. Tijdens mijn huwelijk zag ik soms meerdere mannen per dag. Hoeveel het er in totaal waren? Dat weet ik niet. Ik denk meer dan honderd.” Aan het woord is Lisa, een 32-jarige Nederlandse die bij RTL Nieuws openhartig getuigt over haar seksverslaving. “Ik was voortdurend op zoek naar een nieuwe high.”
Ze noemt zichzelf een seksverslaafde in herstel. De 32-jarige Lisa (niet haar echte naam) is intussen al bijna vier jaar “nuchter”. “Wanneer het begonnen is? Ik denk al vanaf mijn puberteit. Ik wilde altijd aandacht van mannen. Van mijn vriendje kreeg ik het niet genoeg, dus zocht ik contact met anderen.”
(...) lees verder op de link
Als je de liefde bij een collega vindt: wat zijn de regels rond geflirt en relaties op kantoor?
Duet, 13 november 2019 (ook door Kristof Simoens voor Het Nieuwsblad)
De CEO van McDonald’s heeft zijn koffers moeten pakken. Niet wegens slechte resultaten: wel door een relatie op de werkvloer. Steve Easterbrook (51) is nochtans gescheiden en de relatie was met “wederzijdse toestemming”, maar ze druiste in tegen de strikte regels van het bedrijf.
(verder lezen op de titel-link)
Dorien wil graag samenwonen; Jelle weet het nog niet ...
Duet, Rika Ponnet, 7 nov 2019
Jelle (35) en Dorien (37) zijn drie jaar samen en hebben een latrelatie. Dorien wil graag gaan samenwonen, maar Jelle schuift beslissingen over het onderwerp altijd op de lange baan of gaat ze uit de weg. Ook als het onderwerp kinderwens aan bod komt, reageert hij daar heel vermijdend op. S.O.S. Relatie, column voor Libelle
S.O.S. Relatie onder druk
Duet, Rika Ponnet; 24 sep 2019
Alexandra (35) en Jeroen (45) zijn 12 jaar samen en hebben een zoon en een dochter. Alexandra heeft aangekondigd dat ze een tijdje alleen wil wonen, Jeroen verzet zich hier tegen en gaat ervan uit dat ze eigenlijk wil scheiden. (Column voor Libelle)
Kunnen mannen en vrouwen zonder meer vrienden zijn?
Duet, Rika Ponnet; 5 sep 2019
Vriendschap tussen mannen en vrouwen, zonder seks. Voor de meeste millennials is het de normaalste zaak ter wereld. Maar wie verloofd is, staat er erg sceptisch tegenover, zo blijkt uit recent onderzoek.
Artikel van Stefanie Van den Broeck voor Knack
Oprechte liefde of Bedrog?
Laat je niet vangen: ken je online vrienden...
Bron: FOD economie - 30-7-2019
Oplichters maken vaak gebruik van valse profielen op het internet om je vertrouwen te winnen. Ze lijken erg betrouwbaar op het eerste gezicht, maar proberen je in de val te lokken door een vertrouwensband met je op te bouwen en in te spelen op je gevoelens. Maar uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld. Dat is vriendschapsfraude.
(...)
De mysterieuze aantrekkingskracht van de eerste liefde
Duet, 26 juni 19 door Rika Ponnet
Geen seks en toch een goede relatie ?
Duet, 26 juni 19 door Rika Ponnet
Geliefden die niet meer met elkaar vrijen, daar moet iets mis zijn. Want volgens de maatschappelijke norm is een relatie zonder seks zoiets als een auto zonder benzine. Maar is dat altijd wel zo? ‘De verbondenheid van een stel zit niet exclusief in de erotiek, maar juist ook in het afstemmen op elkaar.'
Hoeveel mensen rijden een scheve schaats? En kan een koppel dat te boven komen?
Het Nieuwsblad, 10 juni 2019 om 15:28 door Annelies Roose
Kán het werkelijk ooit nog hetzelfde worden na overspel? En waaróm rijden mensen eigenlijk een scheve schaats? Kan dit op een bepaalde manier worden vermeden? Experts leggen uit.
Hoeveel koppels krijgen met ontrouw te maken?
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een groot deel van de bevolking ontrouw is. Het Grote Monogamie Onderzoek van Het Nieuwsblad Magazine liet dit voorjaar bijvoorbeeld nog zien dat liefst 28 procent van de Vlamingen aangeeft al één of meerdere keren seks te hebben gehad met iemand anders dan hun partner terwijl ze in een vaste relatie zaten. Er bleek ook een verschil te bestaan tussen mannen en vrouwen: van de mannen zegt 32 procent ooit een scheve schaats te hebben gereden, van de vrouwen is dit 25 procent. Daarnaast komt ontrouw volgens relatietherapeut en professor emeritus Alfons Vansteenwegen (KU Leuven) ook “significant” meer voor bij holebi’s dan bij hetero’s.
(...)
IK BEN VERLIEFD OP MIJN NICHT, HOE GA IK HIERMEE OM?
Duet, 15/05/2019 door Rika Ponnet
"Ik, een 39-jarige man, ben verliefd op mijn nichtje van 30. We hadden allebei een moeilijke jeugd. Ik heb nog een beetje contact met een paar familieleden, zij brak met iedereen. Wij ervaren een heel grote klik bij elkaar, kunnen over alles praten. We knuffelen heel veel, maar zijn nog niet verder gegaan. Ik wil niets forceren, voel bij ons beiden dat er ook schroom is. Ik ben blij dit eens te kunnen delen, ik zie mezelf soms als niet normaal. Hoe ga ik hiermee om?"
'ER BESTAAN GEEN FORMULES VOOR ECHTE LIEFDE'
Duet, 26-03-2019 door Rika Ponnet
De liefde is niet eenvoudig. Daarom proberen we vaak om liefde aan te pakken met ons verstand. En minder met onze gevoelens. Dat maakt het wellicht eenvoudiger, denken we. Maar volgens Rika Ponnet klopt dat niet. Volgens haar moeten we net meer durven te voelen. Daarom schreef ze het boek ‘Alleen met jou.' Artikel voor Lynn Claerhout voor Wablieft.
Gevoelens
Wablieft: Je moet dus meer je gevoelens volgen.
Rika Ponnet: Dat is natuurlijk heel eenvoudig gezegd. Want wat zijn gevoelens? We reageren heel snel op wat ons overkomt in relaties. Je ziet bijvoorbeeld de sokken van je partner op de grond liggen. Je wordt meteen boos. Je hebt het gevoel dat je partner niet naar jou luistert. Je wil meer respect. Wat zit er onder die gevoelens? Diepere gevoelens. Je wil dat je partner toont of zegt dat je waardevol bent. Je wil dat iemand je graag ziet.
Zijn mensen ook vaak bang?
Ja, heel veel mensen hebben faalangst. Ze zijn bang dat ze niet genoeg zijn. Ze zijn bang om gekwetst te worden. Zeker jongeren. Dat is een kenmerk van onze tijd. Er is nu veel meer angst dan 30 of 40 jaar geleden. Want we hebben het idee dat alles in het leven ‘maakbaar" is. Wat betekent dat? Als we hard ons best doen en alle tips volgen, zullen we gelukkig zijn. Gaan de dingen niet goed? Dan denken we dat we het niet goed gedaan hebben. We geven onszelf vaak de schuld. Maar het echte verhaal is vaak veel breder. Neem bijvoorbeeld het einde van een relatie. Dat betekent niet dat de partners gefaald hebben.
Wat is dan het belang van gevoelens in een relatie?
Als ik mensen vraag: wanneer voel je je goed bij iemand? Dan antwoorden ze altijd: als ik mezelf kan zijn. Als ik me niet moet afvragen of ik dingen wel goed doe. Gaat de ander mij niet stom vinden? Ben ik goed zoals ik ben? Mag ik als vrouw een korte rok en hakken dragen? En mag ik ook in mijn kersttrui in de zetel hangen? Sommige mannen willen dat hun vrouw altijd een korte rok en hakken draagt. Dan kan ze niet zichzelf zijn. Je kan niet altijd sterk en stoer zijn. Je wil jezelf kunnen zijn en de dingen doen die jou gelukkig maken.
Romantische liefde
(...)
Lijstjes(...)
Toeval
(...)
Opvoeding
(...)
Piet Hoebeke helpt misverstanden over de penis de wereld uit.
“Eén keer ‘klein pietje’ horen en het kan voor de rest van je leven miserie zijn”
Het Nieuwsblad, 09/03/2019 om 02:00 door Annelies Rutten
Zijn voornaam is toeval, maar dokter Piet Hoebeke (57) heeft in zijn carrière wel al meer dan tienduizend penissen gezien. Meer dan genoeg om een idee te krijgen van de misverstanden die welig tieren over het mannelijkste orgaan. In De penis, weetjes en kneepjes voor dagelijks gebruik, probeert hij daar taboeloos de vloer mee aan te vegen. “Mijn studentes bezweer ik: zeg nooit tegen een man dat hij een kleintje heeft.”
(...)
Ze spiegelen zich ook aan de foute voorbeelden. “Helaas ontmoette ik al veel mannen wier levenskwaliteit verschrompeld is door een verkeerd beeld”, zegt u in uw voorwoord. Is het zo erg?
“Ja. Ik schat dat tien procent van de mannen die een probleem hebben tot bij ons durft te komen. Negentig procent blijft er dus mee lopen.
Bij die tien procent zijn er dramatisch veel die kampen met penile dysmorfic syndrome (PDS).Ze hebben een disproportioneel idee over hun eigen geslachtsorgaan en categoriseren zichzelf als abnormaal, vooral doordat ze in porno de verkeerde dingen zien.
Mijn topprioriteit met het boek is om late pubers de juiste informatie te geven. Ik zie vaak jonge dertigers die er al vijftien jaar mee rondlopen en die in die tijd geobsedeerd zijn geraakt. Ze hebben seksuele relaties gehad, alles marcheerde, maar ze zijn ervan overtuigd dat hun lief hen heeft laten zitten omdat hun piemel te klein is.”
EMILY TWIJFELT AAN HAAR RELATIE MET DAAN SINDS ZE HAAR EX WEERZIET
Duet, 1 mrt 2019
Daan (25) en Emily (23) zijn vier maanden samen. Wat aanvankelijk startte als iets heel vrijblijvend, krijgt voor beiden vastere vorm, maar ze voelen zich daar allebei heel onzeker bij. Ze willen graag wat gecoacht worden in hun startende relatie.
Aangezien de pagina 'met persartikels' intussen erg lang is geworden, herneem ik hier de bijdragen daterend tot eind 2020
Het Nieuwsblad - 30/12/2020 om 12:46 - Bron: Belga
Beoefenaars van BDSM (bondage en discipline, dominantie en onderwerping, en sadisme en masochisme) in Vlaanderen krijgen nog steeds erg vaak te maken met stigmatisering en discriminatie. Dat blijkt uit een bevraging van onderzoekers van de UAntwerpen en het Universitair Forensisch Centrum bij zowel BDSM-beoefenaars als personen zonder ervaring met of interesse in BDSM.
Het Nieuwsblad 28/11/2020 om 11:30
Datingsites en -apps mogen dan wel boomen, er vormen zich minder koppels tijdens deze crisis dan anders, gelooft relatie-expert Rika Ponnet. “Velen zijn ook bang om een afspraakje te maken en besmet te raken.”
Ponnet hoort vaak van singles dat het momenteel heel moeilijk is om contacten te leggen. “Cafés en discotheken zijn gesloten en in de zomer waren er geen festivals. Allemaal klassieke ontmoetingsplekken. Wie op zoek is naar de liefde, heeft gewoon veel minder gelegenheid om die te leren kennen. Tenzij via datingsites en -apps.”
Een zwoele blik en een rake openingszin aan de toog: daarmee hadden geoefende flirters al half gewonnen. Vaardigheden waar ze nu niks aan hebben.
“De pick-up artists onder ons hebben het nu lastig. Ze krijgen minder kansen. Ze kunnen nog op straat toeslaan, maar door de mondmaskers gaat een groot gedeelte van de gezichtsuitdrukking verloren. Dus moeten ze veranderen van strategie. Oogcontact is nu des te doorslaggevender. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. In islamitische landen hebben gesluierde vrouwen alléén hun ogen om indruk te maken.”
Zijn er ook winnaars in het gewijzigde spel der verleiding?
“Sommigen hebben het nu juist gemakkelijker. Bijvoorbeeld wie slecht is in verleiden of van nature terughoudender is. Die groep vindt het juist comfortabel dat het niet meer instant moet, dat er meer tijd is. Een sensuele blik, een rake openingszin of een andere techniek om iemand binnen te doen: dat is één zaak. Maar om een contact uit te bouwen, heb je andere vaardigheden nodig. Je moet verbinding maken met de ander. Zeker in een periode waarin contacten zo schaars zijn geworden, merk ik dat mensen sneller tot de essentie komen en diepgaandere gesprekken voeren.”
Corona heeft het daten sowieso veranderd. Hoe vaak gaan we bij het eerste, officiële afspraakje niet op café of restaurant?
“Uiteraard zijn mensen creatief: ze spreken af om te gaan wandelen en nemen koffie in een thermosfles of een fles wijn mee voor onderweg. Ik kan me voorstellen dat dit het daten is zoals honderd jaar geleden. Je kunt er zelfs de romantiek van inzien. Het kost allemaal wat meer moeite, maar dat doet tegelijk een deel afhaken. Zij beperken het tot bijvoorbeeld videobellen, maar dat heeft nooit de impact van een echte ontmoeting.”
Het is ook niet prettig om af te spreken met social distancing en mondmaskers.
“Afstand houden wordt als heel onnatuurlijk ervaren. Onderschat ook niet de angst om besmet te raken. Sommigen durven daardoor niet eens fysiek af te spreken, ook al hebben ze online een goed eerste contact opgebouwd.”
(...)
Het Nieuwsblad - 28 nov 2020
Tekst: Wim Dehandschutter / Foto’s: Maarten De Bouw
“Ik sms’te de buurvrouw voor een laatste pintje, en plots waren we een koppel”: zij vonden de liefde tijdens de coronacrisis
Aan datingprogramma’s geen gebrek op de Vlaamse televisie. Boer zkt vrouw is nog maar net gedaan, of First dates (Eén) en Cupido ofzo (VTM) gingen afgelopen week van start. En dat terwijl wij niet uit ons kot mogen komen. Hoe vind je in godsnaam een lief als je niet op café mag gaan, een mondmasker je verleiding camoufleert en je anderhalve meter afstand moet houden van de potentiële M/V/X van je leven? Vier koppels over verliefd worden in de coronacrisis.
Stefan (37) en Gino (28): “Ik moest hem echt overtuigen om de landsgrens over te steken”
● Wie? Stefan Van Berlo, florist en Belgisch kampioen bloemschikken uit Zwijndrecht, en Gino Cassano, professioneel paardrijder uit Kaatsheuvel (Nederland)
(...)
Anke (26) en Lore (26): “Ik sms’te de buurvrouw of ze nog een laatste pintje wilde. En plots waren we een koppel”
● Wie? Anke Truyers, verantwoordelijke van online verkoop bij kledingketen, en Lore Van Duppen, werkt bij goudsmid, allebei uit Antwerpen
(...)
Filip (50) en Sofie (31): “Op een van onze wandelingen kwamen we haar ouders tegen. We waren betrapt”
(...)
● Wie? Filip Deruwez, magazijnier, en Sofie Vermeulen, zorgkundige, allebei uit Ieper
Benjamin (24) en Morgane (24): “Ik moest mijn huisgenoten toestemming vragen om haar uit te nodigen”
● Wie? Benjamin Boghe, elektricien uit Bertem, en Morgane Deweerdt uit Zaventem, administratief bediende bij operator van betaalterminals
(...)
Vier nieuwe koppels geïnterviewd, maar overigens: Meer Vlamingen op virtuele date
Datingapps kennen een groeiend succes door de coronacrisis. Het aantal gebruikers van bijvoorbeeld Tinder is gestegen. Vlamingen loggen ook vaker in en blijven langer swipen. Parship, de grootste datingsite van ons land, noteerde dan weer 30 procent meer inschrijvingen.
Voor de coronacrisis gebruikte 7 procent van de Vlamingen actief datingapps op z’n smartphone. Sinds het virus half maart ons sociaal leven heeft stilgelegd, steeg dat naar 9 procent. Dat blijkt uit cijfers die onze redactie heeft opgevraagd bij Imec-mict, de onderzoeksgroep van de UGent die ons digitaal gedrag bestudeert. Tinder is veruit het populairst en versterkte zijn monopolie alleen maar tijdens de pandemie.
“Sociale isolatie gaat systematisch samen met intenser gebruik van smartphones, wat zich vertaalt in langere schermtijd”, vertelt professor Lieven De Marez. “We zien dat actieve gebruikers vaker datingapps checken in coronatijden: 60 keer per week in plaats van 50 keer. En dat ze er al swipend ook meer tijd spenderen: 85 in plaats van 60 minuten per week.”
De Marez en zijn team zien wel een verschuiving qua leeftijd. In de eerste lockdown gebruikten vooral twintigers datingapps, maar die piek is zo goed als verdwenen en is in de tweede lockdown niet teruggekeerd. Dertigers zijn nu wel opmerkelijk actiever. Veertigers ook, zij lijken de nieuwe gebruikers.
(...)
1 nov 2020
“Ik, een man van 29, ben 5 jaar samen met mijn partner. Zij is muzikante, ik ben leraar. Sinds de coronacrisis zit mijn vriendin thuis, zonder werk, en dat valt haar zwaar. Nu,met de tweede golf, is ze nog meer down dan voorheen. Ze is altijd al zwaarmoedig van aard geweest, ik heb haar altijd ondersteund. Maar ik voel dat dat begint te wegen. Wat ik ook doe, het helpt niet echt. Ze staat zuchtend op en gaat zuchtend slapen. Hoe kan ik haar helpen? Want ik zie haar graag en zou zo graag willen dat ze zich beter voelt.”
De gezondheidscrisis vandaag roept bij velen, door het uitblijven van perspectief, gevoelens van angst en soms ook hopeloosheid op. Dat je vriendin, gezien haar economische situatie, tekenen van depressiviteit vertoont, is dus heel begrijpelijk. Het vergt ook van jou heel wat energie om binnen jullie relatie de ondersteunende rol op te nemen.
Toch denk ik dat Covid-19 bij jullie eerder een bijkomende factor is die een al eerder geïnstalleerd patroon versterkt. Jij zit daardoor vast in een ouderrol, zij leunt vooral aan. Als zo’n patroon verstart, er van wederkerigheid geen sprake meer is, gaat dat altijd ten koste van de relatie. Jij bent de geparentificeerde partner, zij de geïnfantiliseerde. Jij mag alleen nog verzorger zijn omdat zij alleen nog maar haar behoeftes aan zorg naar buiten brengt. Wie in een relatie alleen maar geeft, raakt uitgegeven. Wie alleen maar ontvangt, gaat zich hoe langer hoe kleiner, kwetsbaarder en afhankelijker voelen en dus ook almaar angstiger om de ander te verliezen.
(...)
De Nederlandse zangeres Anouk heeft haar vriend Dominique ten huwelijk gevraagd. Dat is bijzonder omdat het meestal de man is die op één knie gaat voor een huwelijksaanzoek. In Ierland is het een traditie dat dames het initiatief nemen. In een schrikkeljaar - om de vier jaar, dus - doen sommige vrouwen op 29 februari een aanzoek.
De Ierse folklore wordt gekenmerkt door verschillende vreemde, grappige en eigenzinnige tradities. Een daarvan is de gewoonte dat vrouwen een keer om de vier jaar, tijdens een schrikkeljaar, hun vriend ten huwelijk mogen vragen op de laatste dag van februari. Die dag staat in het land bekend als Bachelor’s Day, ook wel The Ladies’ Privilege genoemd. In sommige regio’s van het land werd deze dag niet geselecteerd om een aanzoek te doen, maar mochten vrouwen een heel schrikkeljaar lang de vraag stellen aan hun geliefde.
Volgens de legende begon de traditie in het Ierland van de 5e eeuw, toen St. Brigid of Kildare ging klagen bij St. Patrick. Zij vond dat vrouwen veel te lang moesten wachten voordat mannen een huwelijksaanzoek deden. St. Patrick vond er iets op: hij besloot dat vrouwen tijdens het schrikkeljaar op de 29ste februari, de dag die een keer om de vier jaar op de kalender staat, een aanzoek konden doen.
(verder lezen op de titel-link)
Singles willen meer dan ooit daten. Koppels weten meer dan ooit hoe het echt zit in hun relatie en zelfs in de beste gezinnen is alleen maar contact met huisgenoten niet genoeg. Ziedaar de opvallendste conclusies van onze relatie-experte Rika Ponnet na negen weken quarantaine. “Voor therapeuten en psychologen breken intense tijden aan.”
Dat ze cliënten via Skype zou ‘zien’, neen, dat had ze nooit gedacht. Maar nood breekt wet. “Mensen zitten op elkaars lip. Niemand kan weg. Veel koppels waar het al niet goed ging, krijgen het extra moeilijk. Maar ook veel singles zitten op hun tandvlees. Zij missen hun vrienden, hun belangrijkste bron van verbondenheid. Ik denk zelfs dat singles in de lockdown het meeste hebben afgezien. Niemand meer kunnen aanraken, dat heeft impact. We hebben in het relatiebureau ook veel nieuwe aanmeldingen gekregen. Eerst verbaasde mij dat. ‘Ze melden zich aan als ze niet kunnen daten.’ Maar die mensen willen het gevoel hebben dat ze hun lot in handen nemen. ‘Ik ben ermee bezig en als we weer buiten kunnen, ben ik er klaar voor.’ Ik probeer die positiviteit ook aan te wakkeren. ‘Komaan, volhouden, binnenkort kun je afspreken.’ Ik ervaar veel dankbaarheid. Er is veel nood aan er op professionele manier met iemand over praten.”
(...)
16/05/2020 - Frank Poosen
Het komt er maar niet van. Of net wel, te veel om nog goed te zijn voor een mens met gemiddelde appetijt. Seksuoloog Alexander Witpas ziet wat passeren dezer dagen in zijn praktijk. Corona hakt er overal in, ook ter hoogte van de lenden. Het goede nieuws: “Niemand hoeft te wanhopen, het gaat wel over.” Maar als het heel lang duurt en social distancing wordt de volgende jaren de norm, dan zullen we met z’n allen anders piepen. “Seks is de dichtste manier om bij elkaar te zijn. Op anderhalve meter afstand lukt dat niet.”
Niet dat zijn praktijk dezer dagen wordt platgelopen door koppels die hun draai niet meer vinden in hun kot en met elkaar. Maar toch. Alexander Witpas merkt dat er iets aan het gebeuren is. Niets wereldschokkends, dat niet. Maar alles wordt op scherp gesteld in deze gekke tijden van lockdown. Ook ons seksleven. Want dat is – zo zeggen sommigen – een basisbehoefte.
“Dat weet ik nog zo niet. Het is niet zoiets als ademen of eten, hè. Mensen kunnen nogal lang zonder seks zonder daarvan dood te gaan. Het is wél zo dat het seksleven van de meeste mensen – de seksueel-actieven, en dat zijn ze lang niet allemaal, hoor – berust op routines en gewoontes. En niet alleen bij wie denkt dat hij een slecht seksleven heeft. Dat is bij iedereen zo. Of het nu in een klassieke, monogame, duurzame relatie is, of bij een iets vluchtigere variant. Zelfs wie tindert, zal een bepaalde routine of gewoonte kweken.”
“Het typische aan deze lockdown is nu dat al onze routines in de war worden gegooid. Wanneer en hoe we eten, we sporten, we werken, en dus ook wanneer en hoe we seks hebben. Die seksroutine wordt dus ook helemaal op zijn kop gezet, waardoor we ze moeten heruitvinden. Dat hangt af van een paar factoren, heb ik gemerkt.”
(...)
‘Happy Galentine’s Day’ net voor Valentijn, maar wat is dat eigenlijk?
13 feb 2020
Op vrijdag 14 februari vieren veel koppels Valentijn, maar een dag eerder duikt steeds vaker de afgeleide term ‘galentine’ op. Het concept erachter? Tijd spenderen met een vrouw naar je hart, omdat jullie als (single) vriendinnen veel hebben aan elkaar.
Gal is een Engelse term die verwijst naar je vrouwelijke vrienden die er altijd voor je zijn. Noem ze gerust je beste vriendinnen, je meiden, je maatjes door dik en dun. Het woord werd voor het eerst samengevoegd met ‘Valentine’ in de komische serie ‘ Parks and Recreation’ in 2010. In de aflevering ‘Galentine’s Day’ zegt Leslie Knope, het personage van hoofdrolspeelster Amt Poehler, wat de dag voor haar betekent.
“Bij Galentine’s Day draait het erom om je vriendinnen te vieren. Elk jaar op 13 februari laten mijn vriendinnen hun echtgenoten of vriendjes thuis en vieren we onze vriendschap met een ontbijt. De dag staat in het teken van vrouwen die vrouwen vieren. Het zou een nationale feestdag moeten zijn.”
(...) lees verder op de link
Lisa klapt uit de biecht over seksverslaving: “Tijdens mijn huwelijk zag ik soms meerdere mannen per dag”
15 jan 2020
“Jarenlang leidde ik een dubbelleven. Tijdens mijn huwelijk zag ik soms meerdere mannen per dag. Hoeveel het er in totaal waren? Dat weet ik niet. Ik denk meer dan honderd.” Aan het woord is Lisa, een 32-jarige Nederlandse die bij RTL Nieuws openhartig getuigt over haar seksverslaving. “Ik was voortdurend op zoek naar een nieuwe high.”
Ze noemt zichzelf een seksverslaafde in herstel. De 32-jarige Lisa (niet haar echte naam) is intussen al bijna vier jaar “nuchter”. “Wanneer het begonnen is? Ik denk al vanaf mijn puberteit. Ik wilde altijd aandacht van mannen. Van mijn vriendje kreeg ik het niet genoeg, dus zocht ik contact met anderen.”
(...) lees verder op de link
Als je de liefde bij een collega vindt: wat zijn de regels rond geflirt en relaties op kantoor?
Duet, 13 november 2019 (ook door Kristof Simoens voor Het Nieuwsblad)
De CEO van McDonald’s heeft zijn koffers moeten pakken. Niet wegens slechte resultaten: wel door een relatie op de werkvloer. Steve Easterbrook (51) is nochtans gescheiden en de relatie was met “wederzijdse toestemming”, maar ze druiste in tegen de strikte regels van het bedrijf.
(verder lezen op de titel-link)
Dorien wil graag samenwonen; Jelle weet het nog niet ...
Duet, Rika Ponnet, 7 nov 2019
Jelle (35) en Dorien (37) zijn drie jaar samen en hebben een latrelatie. Dorien wil graag gaan samenwonen, maar Jelle schuift beslissingen over het onderwerp altijd op de lange baan of gaat ze uit de weg. Ook als het onderwerp kinderwens aan bod komt, reageert hij daar heel vermijdend op. S.O.S. Relatie, column voor Libelle
S.O.S. Relatie onder druk
Duet, Rika Ponnet; 24 sep 2019
Alexandra (35) en Jeroen (45) zijn 12 jaar samen en hebben een zoon en een dochter. Alexandra heeft aangekondigd dat ze een tijdje alleen wil wonen, Jeroen verzet zich hier tegen en gaat ervan uit dat ze eigenlijk wil scheiden. (Column voor Libelle)
Kunnen mannen en vrouwen zonder meer vrienden zijn?
Duet, Rika Ponnet; 5 sep 2019
Vriendschap tussen mannen en vrouwen, zonder seks. Voor de meeste millennials is het de normaalste zaak ter wereld. Maar wie verloofd is, staat er erg sceptisch tegenover, zo blijkt uit recent onderzoek.
Artikel van Stefanie Van den Broeck voor Knack
Oprechte liefde of Bedrog?
Laat je niet vangen: ken je online vrienden...
Bron: FOD economie - 30-7-2019
Oplichters maken vaak gebruik van valse profielen op het internet om je vertrouwen te winnen. Ze lijken erg betrouwbaar op het eerste gezicht, maar proberen je in de val te lokken door een vertrouwensband met je op te bouwen en in te spelen op je gevoelens. Maar uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld. Dat is vriendschapsfraude.
(...)
De mysterieuze aantrekkingskracht van de eerste liefde
Duet, 26 juni 19 door Rika Ponnet
"Die allereerste heftige verliefdheid, zo rond je 14de, is iets dat je als mens vaak ingrijpend verandert. Je kan het zien als een overgangsfase naar volwassenheid. Tot dan ben je vaak alleen maar door je ouders of je vrienden bevestigd in wie je bent. En dan, plots, is daar iemand die jou als ‘die ene', ‘die ware' beschouwt. Die speciale erkenning geeft je eigenwaarde vaak een flinke boost. Maar dat heeft natuurlijk ook een keerzijde: mensen die een heel sléchte eerste liefdeservaring hebben meegemaakt, dragen dat vaak een leven lang mee in hun liefdesrelaties. Om maar te zeggen dat die allereerste verliefdheid vaak diepe groeven nalaat."
Geen seks en toch een goede relatie ?
Duet, 26 juni 19 door Rika Ponnet
Geliefden die niet meer met elkaar vrijen, daar moet iets mis zijn. Want volgens de maatschappelijke norm is een relatie zonder seks zoiets als een auto zonder benzine. Maar is dat altijd wel zo? ‘De verbondenheid van een stel zit niet exclusief in de erotiek, maar juist ook in het afstemmen op elkaar.'
Hoeveel mensen rijden een scheve schaats? En kan een koppel dat te boven komen?
Het Nieuwsblad, 10 juni 2019 om 15:28 door Annelies Roose
Kán het werkelijk ooit nog hetzelfde worden na overspel? En waaróm rijden mensen eigenlijk een scheve schaats? Kan dit op een bepaalde manier worden vermeden? Experts leggen uit.
Hoeveel koppels krijgen met ontrouw te maken?
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een groot deel van de bevolking ontrouw is. Het Grote Monogamie Onderzoek van Het Nieuwsblad Magazine liet dit voorjaar bijvoorbeeld nog zien dat liefst 28 procent van de Vlamingen aangeeft al één of meerdere keren seks te hebben gehad met iemand anders dan hun partner terwijl ze in een vaste relatie zaten. Er bleek ook een verschil te bestaan tussen mannen en vrouwen: van de mannen zegt 32 procent ooit een scheve schaats te hebben gereden, van de vrouwen is dit 25 procent. Daarnaast komt ontrouw volgens relatietherapeut en professor emeritus Alfons Vansteenwegen (KU Leuven) ook “significant” meer voor bij holebi’s dan bij hetero’s.
(...)
IK BEN VERLIEFD OP MIJN NICHT, HOE GA IK HIERMEE OM?
Duet, 15/05/2019 door Rika Ponnet
"Ik, een 39-jarige man, ben verliefd op mijn nichtje van 30. We hadden allebei een moeilijke jeugd. Ik heb nog een beetje contact met een paar familieleden, zij brak met iedereen. Wij ervaren een heel grote klik bij elkaar, kunnen over alles praten. We knuffelen heel veel, maar zijn nog niet verder gegaan. Ik wil niets forceren, voel bij ons beiden dat er ook schroom is. Ik ben blij dit eens te kunnen delen, ik zie mezelf soms als niet normaal. Hoe ga ik hiermee om?"
De visie van Rika Ponnet op bovenstaande link.
(ook gepubliceerd als column in Het Nieuwsblad)
'ER BESTAAN GEEN FORMULES VOOR ECHTE LIEFDE'
Duet, 26-03-2019 door Rika Ponnet
De liefde is niet eenvoudig. Daarom proberen we vaak om liefde aan te pakken met ons verstand. En minder met onze gevoelens. Dat maakt het wellicht eenvoudiger, denken we. Maar volgens Rika Ponnet klopt dat niet. Volgens haar moeten we net meer durven te voelen. Daarom schreef ze het boek ‘Alleen met jou.' Artikel voor Lynn Claerhout voor Wablieft.
Gevoelens
Wablieft: Je moet dus meer je gevoelens volgen.
Rika Ponnet: Dat is natuurlijk heel eenvoudig gezegd. Want wat zijn gevoelens? We reageren heel snel op wat ons overkomt in relaties. Je ziet bijvoorbeeld de sokken van je partner op de grond liggen. Je wordt meteen boos. Je hebt het gevoel dat je partner niet naar jou luistert. Je wil meer respect. Wat zit er onder die gevoelens? Diepere gevoelens. Je wil dat je partner toont of zegt dat je waardevol bent. Je wil dat iemand je graag ziet.
Zijn mensen ook vaak bang?
Ja, heel veel mensen hebben faalangst. Ze zijn bang dat ze niet genoeg zijn. Ze zijn bang om gekwetst te worden. Zeker jongeren. Dat is een kenmerk van onze tijd. Er is nu veel meer angst dan 30 of 40 jaar geleden. Want we hebben het idee dat alles in het leven ‘maakbaar" is. Wat betekent dat? Als we hard ons best doen en alle tips volgen, zullen we gelukkig zijn. Gaan de dingen niet goed? Dan denken we dat we het niet goed gedaan hebben. We geven onszelf vaak de schuld. Maar het echte verhaal is vaak veel breder. Neem bijvoorbeeld het einde van een relatie. Dat betekent niet dat de partners gefaald hebben.
Wat is dan het belang van gevoelens in een relatie?
Als ik mensen vraag: wanneer voel je je goed bij iemand? Dan antwoorden ze altijd: als ik mezelf kan zijn. Als ik me niet moet afvragen of ik dingen wel goed doe. Gaat de ander mij niet stom vinden? Ben ik goed zoals ik ben? Mag ik als vrouw een korte rok en hakken dragen? En mag ik ook in mijn kersttrui in de zetel hangen? Sommige mannen willen dat hun vrouw altijd een korte rok en hakken draagt. Dan kan ze niet zichzelf zijn. Je kan niet altijd sterk en stoer zijn. Je wil jezelf kunnen zijn en de dingen doen die jou gelukkig maken.
Romantische liefde
(...)
Lijstjes
Toeval
(...)
Opvoeding
(...)
Piet Hoebeke helpt misverstanden over de penis de wereld uit.
“Eén keer ‘klein pietje’ horen en het kan voor de rest van je leven miserie zijn”
Het Nieuwsblad, 09/03/2019 om 02:00 door Annelies Rutten
Zijn voornaam is toeval, maar dokter Piet Hoebeke (57) heeft in zijn carrière wel al meer dan tienduizend penissen gezien. Meer dan genoeg om een idee te krijgen van de misverstanden die welig tieren over het mannelijkste orgaan. In De penis, weetjes en kneepjes voor dagelijks gebruik, probeert hij daar taboeloos de vloer mee aan te vegen. “Mijn studentes bezweer ik: zeg nooit tegen een man dat hij een kleintje heeft.”
(...)
Ze spiegelen zich ook aan de foute voorbeelden. “Helaas ontmoette ik al veel mannen wier levenskwaliteit verschrompeld is door een verkeerd beeld”, zegt u in uw voorwoord. Is het zo erg?
“Ja. Ik schat dat tien procent van de mannen die een probleem hebben tot bij ons durft te komen. Negentig procent blijft er dus mee lopen.
Bij die tien procent zijn er dramatisch veel die kampen met penile dysmorfic syndrome (PDS).Ze hebben een disproportioneel idee over hun eigen geslachtsorgaan en categoriseren zichzelf als abnormaal, vooral doordat ze in porno de verkeerde dingen zien.
Mijn topprioriteit met het boek is om late pubers de juiste informatie te geven. Ik zie vaak jonge dertigers die er al vijftien jaar mee rondlopen en die in die tijd geobsedeerd zijn geraakt. Ze hebben seksuele relaties gehad, alles marcheerde, maar ze zijn ervan overtuigd dat hun lief hen heeft laten zitten omdat hun piemel te klein is.”
EMILY TWIJFELT AAN HAAR RELATIE MET DAAN SINDS ZE HAAR EX WEERZIET
Duet, 1 mrt 2019
Daan (25) en Emily (23) zijn vier maanden samen. Wat aanvankelijk startte als iets heel vrijblijvend, krijgt voor beiden vastere vorm, maar ze voelen zich daar allebei heel onzeker bij. Ze willen graag wat gecoacht worden in hun startende relatie.
ZO WEER JE JE TEGEN SUBMARINING, STASHING EN PHUBBING
Duet, 28 feb 2019
Lekker dan, denk je eindelijk de man of vrouw van je leven online te hebben gevonden, heerst er plots en zonder uitleg complete radiostilte. Of hoor je via een kennis dat je niet de enige was. Of wil hij geen contact meer, maar reageert ‘ie wel op al je social media posts (mét hartjes!). Ontdek hier of jouw date zich schuldig maakt aan één van onderstaande, harteloze online dating fenomenen en je hem of haar misschien best snel vergeet. Door Manon Kluten voor HBvL
“Kunnen we scheiden eindelijk niet langer als een persoonlijk falen zien?”
Duet, 29/01/2019
HLN Talks' ontvangt op 31 januari relatie-experte Rika Ponnet. Met haar bestseller ‘Blijf bij mij' leerde ze ons op een andere manier naar relaties kijken. In haar nieuwe baanbrekende boek ‘Alleen met jou' legt ze uit waarom het hoog tijd is dat we de romantische liefde in ere herstellen, en hoe we alleen kunnen liefhebben als we ook durven loslaten. Hoe je dat doet, legt ze op de HLN Talk uit. Surf naar www.hln.be/talks voor meer info en tickets.
In dit stuk -uit haar recent verschenen boek- houdt Rika Ponnet een vurig pleidooi om scheiden niet langer als een persoonlijk falen te zien.
"Een aantal jaren geleden kwam er op een lezing een vrouw naar me toe die aangaf dat Blijf bij mij voor haar van grote betekenis was geweest. ‘Dankzij dit boek ben ik gescheiden', zei ze trots. ‘Het hielp me om de meest noodzakelijke stap in mijn leven te zetten. We zijn nu allebei gelukkiger en ook met de kinderen loopt alles goed.' Nadien kreeg ik dat ‘compliment' nog een aantal keren en telkens opnieuw vond ik dat bevreemdend. Mensen helpen om tot verbinding te komen, een geliefde te vinden, is immers nog altijd de rode draad in mijn carrière. Maar het confronteerde me ook met mijn eigen moreel denkkader.
Kan ik scheiden werkelijk en oprecht als een goede keuze waarderen? Vandaag zeg ik ja. Meer nog, scheidingen en relatiebreuken ben ik beginnen te zien als een keuze waarbij het verlangen naar verbondenheid, dat niet meer ingevuld raakt of zal raken, een uitweg zoekt en vindt. Het is een noodzakelijke afslag op het pad dat we niet meer kunnen bewandelen. We stappen in relaties vanuit een graag zien, vanuit het verlangen om ons seksueel, psychologisch en emotioneel verbonden te voelen.
(...)
verder lezen op bovenstaande link.
We daten meer dan ooit online: waarom en werkt het ook?
Het Nieuwsblad, 8 jan 2019 door Lien Lammens
Elkaar leren kennen via het internet? Dat vertelde je vroeger liever niet tegen de bomma op het familiefeestje. Maar in 2018 braken online datingsites records en op Tinder je lief leren kennen, is even normaal als op café. Maar waar zitten de valkuilen en hoe groot is de kans dat je er een lief aan over zal houden?
Parship, Happn, Tinder,...het zijn maar enkele datingwebsites en apps die campagne voeren om de vrijgezelle man of vrouw te helpen in hun zoektocht naar de liefde. Maar wat ooit nog bekend stond als een obscure manier om een partner te vinden, lijkt anno 2018 doodnormaal.
Waarom is online daten zo populair?
“Dat is simpel. Het is intussen ingeburgerd”, zegt Chris Verlinden, country director BELUX bij Parship, de grootste online datingsite in Europa en actief in België sinds 2005. “De generatie die nu klaarstaat, heeft het internet en bijhorende sociale media met de paplepel binnengekregen. Vroeger schaamde men zich als het ging om het vinden van de liefde online maar dankzij de digitalisering is dat voorgoed voorbij. En dat zien we ook in de cijfers.
Bij Tinder en Happn, twee populaire datingapps, klinkt hetzelfde verhaal. “ In België maken 450.000 mensen gebruik van onze app sinds de lancering in 2015”, zegt Eugénie Legendre, internationaal communicatiemanager van Happn. “Ons ledenaantal groeit jaar naar jaar, wat hand in hand gaat met de veranderingen in de maatschappij. Ons leven wordt steeds drukker en we willen steeds meer: we hebben nieuwsapps die ons 24/7 voorzien van nieuws, we kunnen de klok rond winkelen en bestellen eten wanneer we dat willen. Als het op relaties aankomt, verwachten we dezelfde service en die wordt geleverd door datingapps en websites.”
Ook zijn vrouwen assertiever geworden. De tijd dat enkel mannen het initiatief ‘mochten’ nemen, ligt achter ons. “Vandaag melden vrouwen en mannen van alle leeftijdsgroepen, gaande van 18 tot 55 plussers, zich aan bij ons”, zegt Verlinden. “Het gaat om vrijgezellen die klaar zijn met studeren en aan het arbeidsleven willen beginnen of gescheiden mannen en vrouwen met kinderen die een nieuwe start willen nemen,...”
Opvallend? Bij de datingwebsites zien ze tegenwoordig ook jonge leden de revue passeren. Bij Happn, een app die gebruikmaakt van je locatie om matches aan je voor te stellen, zien ze dan weer een omgekeerde beweging: daar stijgen de dertigers het meest. “De jongere generatie date volop online en dat wekt nieuwsgierigheid op bij de andere generaties: ze willen het ook proberen”, zegt Legendre.
(...) verder lezen op via de link in de titel. Als dat niet lukt vind je de volledige tekst ook op Duet
In een van deze eerste afleveringen, fileerde ik het concept ‘daten’ nog. Ik hou niet van de klank of de betekenis van het woord. Van de verwachtingen die eraan gehaakt worden. Soms is de ervaring goed voor je ego en zelfvertrouwen, andere keren worden ze aan flarden geschoten door onzekerheid of bot gedrag van de ander. Het kan afhangen van hoe je je in die periode voelt. Of je zelfvertrouwen in evenwicht is, of er nog onverwerkt verdriet in je hart speelt en de aanraking van een ander nog op je huid plakt.
"Ben ik te veeleisend in de zoektocht naar een lief of is dat op termijn de beste aanpak?"
09/11/2018 - Het Nieuwsblad, Thalisa Devos
Vrijgezel Thalisa Devos gaat op zoek naar wat relaties anno 2018 betekenen: "Ik ben vorige week dertig geworden. Het moment om te contempleren over bereikte en onbereikte doelen en eigen en maatschappelijke verwachtingen. Dertig is de leeftijd waarop vrienden in stroomversnelling trouwen en kinderen maken. En waarop singles een keertje extra nadenken over hun relationele status. Ik ook."
Tot voor kort toeterde ik alleen maar wat een goede single ik ben. Ik ben intussen een toontje lager gaan zingen en durf toe te geven dat ik naar een partner verlang. Ook al ben ik gelukkig en sta ik graag op mijn eigen benen. Ik ben niet wanhopig omdat ik dit schrijf, erover praat of het soms herhaal. Ja, ik wil iemand die naast me staat, als partner. Die me versterkt en steunt, me omhoog – of naar beneden – haalt wanneer het moet, die me in evenwicht brengt. Iemand met wie ik leuke dingen kan doen of gewoon eens mee in de zetel kan liggen.
Tot op heden heb ik die dus nog niet gevonden. “Zo moeilijk kan dat nu toch niet zijn?” “Je bent te veeleisend.” “Tja, een makkelijk karakter of leven heb je nu ook niet.” Daarom heb ik volgens anderen geen partner. Maar wat ík me vooral afvraag, is waarom sommigen in relaties lijken te glijden alsof het niets is, en anderen ze eerder ervaren als kruistochten vol complicaties.
De 28-jarige Schotse stand-up comedian Daniel Sloss geeft het antwoord in zijn Jigsaw-show: “They settle for less” – over de mensen die glijden. Een week na de uitzending en het viraal ervan gaan, meldden 4.000 koppels dat ze uiteen gingen, werden 17 verlovingen verbroken en 9 scheidingen aangekondigd.
(verder lezen op de titel-link)
Dezelfde ideeën vind je ook verwoord in de Blog op Duet:
ALS JE GEEN GENOEGEN NEEMT MET EEN ZESJE
‘LIEFDE IS NIET BLIND, ZE LAAT JE NET HEEL SCHERP ZIEN’
Duet, 15 okt 2018
Overal waarschuwen relatie-experts, filosofen en andere goeroes voor de romantische liefde. De verliefde is een dwaas, die onvermijdelijk met al zijn hooggespannen verwachtingen tegen de muur van de realiteit zal botsen. Nu neemt Rika Ponnet de verdediging op: ‘Ik pleit voor meer ambitie in de liefde."
Waarom we niet zo romantisch moeten zijn": het is niet eens een vraag op de cover van het themanummer van Filosofie Magazine. Het is een vaststelling die in de tijdgeest past. De reputatie van de romantische liefde is besmeurd. Ze wordt weliswaar nog bezongen in Hollywoodfilms en popsongs, maar tegenover die zoete verhalen uit de populaire cultuur staat een groeiende batterij aan experts en denkers die ons waarschuwen voor de onvermijdelijke teleurstellingen in de liefde als we die te romantisch bezien.
De romantische kijk op relaties is een verhaal dat te mooi is om waar te zijn, betogen in Filosofie Magazine onder anderen Alain de Botton, Dirk De Wachter en Jan Drost. Het Hollywoodplaatje - liefde op het eerste gezicht, twee zielen die elkaar moeiteloos begrijpen, nog lang en gelukkig - zadelt ons met zulke hoge verwachtingen op, dat het onzacht landen is in de realiteit van het leven als koppel. Relatietherapeute Esther Perel, van wie eerder dit jaar een boek over overspel verscheen, noemt het romantische ideaalbeeld de laatste ideologie. De verwachtingen die velen over hun relaties koesteren, moeten volgens Perel niet onderdoen voor het geloof dat mensen vroeger in God stelden - baken van vertrouwen, steun, toeverlaat, zingever.
(...)
De Rebound relatie
Duet, 26 sept 2018
Een relatie gaat uit. Er is een moeilijk afscheid en veel verdriet. Sommigen storten zich pardoes in de armen van een ander. De nieuwe liefde brengt troost, de verse passie verdooft de pijn. Maar voor hoe lang? We fileren voor u de reboundrelatie, een doekje voor het bloeden dat vaak maar een kort leven beschoren is. Een artikel van Annelies A.A. Vanbelle voor Feeling.
Wie het geduld had om de film ‘Eat, Pray, Love' (2010) uit te zitten, het uitgesponnen ontwikkelingsproces van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert, kon op het einde genieten van de romance tussen Julia Roberts en Javier Bardem, twee Hollywoodtoppers. Maar dáárvoor gebeurt er iets anders opmerkelijks. Roberts zegt haar kwakkelende huwelijk na acht jaar gedag en stort zich halsoverkop in de armen van een knappe en obsessief mediterende jongeman. Van de ene man recht in de armen van de ander. Maar ook dat brengt geen soelaas. Een nieuw evenwicht moet ze helemaal op haar eentje zoeken, en er gaat een reis via Italië, een ashram in India en Indonesië aan vooraf voor ze uiteindelijk zichzelf en de ware liefde vindt.
(...)
Rika Ponnet, relatiebemiddelingsbureau Duet: "De definitie van een reboundrelatie is: aantrekking gebaseerd op niet ingevulde noden uit een vorige relatie." De duur van zo'n reboundrelatie is vergelijkbaar met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je terug jezelf gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op. Het is een vorm van een herstelrelatie.
Door woelig water
Duet, 3 sept 2018
Een kind krijgen, op pensioen gaan of als nieuw samengesteld gezin gaan samenwonen: het zijn maar enkele moeilijke momenten binnen een relatie. Relatietherapeute Rika Ponnet zet de 7 belangrijkste kritieke punten op een rij. Tekst: Lisa Gabriëls voor Libelle
Geen enkele relatiebreuk is dezelfde en de reden waarom mensen uit elkaar gaan is altijd persoonlijk. Toch lijkt het alsof er fases in het leven zijn waar relaties vaker stranden dan op andere momenten. De komst van een kind bijvoorbeeld, of gaan samenwonen als nieuw samengesteld gezin. Relatietherapeute Rika Ponnet beaamt dat bepaalde struikelblokken in het leven ook struikelblokken binnen een relatie kunnen worden. "Er zijn bepaalde levensfases die moeilijker zijn dan andere. Het zijn momenten waar mensen ofwel op individueel vlak onder druk komen te staan, ofwel door omstandigheden als koppel. Dat je zo een moeilijke fase meemaakt, wil niets zeggen over jullie kwaliteit als koppel. En "t is ook niet omdat je één fase als kritiek hebt ervaren, dat de volgende dat ook zullen zijn. Maar het is wel interessant om te weten welke fases het zijn en waarom die zo nazinderen binnen een relatie. Vaak komen mensen bij mij in therapie als er al iets gebeurd is, de deur naar een andere relatie staat sneller op een kier als er problemen zijn in de eerste. Maar dat het zoeken naar affectie bij iemand anders geworteld is in één van die kritieke levensfases, beseffen mensen meestal niet. Terwijl dat bijna altijd aan de basis ligt." Kennis is macht, dus hoog tijd om de kritieke fases te benoemen.
Passeren de revue: de eerste keer samenwonen, de komst van kinderen, tien jaar mama en papa, puber in huis, mid-life, het lege nest, Eindelijk! pensioen.
Voor nieuw samengestelde gezinnen zijn er nog een aantal extra dimensies.
Daten met een checklist loopt slecht af
Duet, 27 aug 2018
"Ik merk dat mensen een (potentiële) partner aftoetsen aan het aantal gelijkenissen met zichzelf. "Wie past bij mij?" wordt gelijkgesteld aan "wie heeft dezelfde interesses?". Maar die redenering klopt niet: goed op elkaar zijn afgestemd, heeft niks te maken met dezelfde interesses delen", zegt Ponnet.
"Nochtans gaan mensen vaak op zoek naar iemand die tot in de kleinste details op henzelf lijkt. Ik heb in mijn praktijk iemand letterlijk horen zeggen: "ik hou van Tomorrowland, en zij van Werchter, dus dat kan niets worden". Dat slaat natuurlijk nergens op".
Online op zoek naar een lief?
De meesten contacteren alleen meer aantrekkelijke mensen dan zichzelf
Een slecht huwelijk is ongezond (en dan vooral voor mannen)
Het Nieuwsblad 17/07/2018
Als je in een slecht huwelijk zit, dan kan dat je gezondheid even hard schaden als roken en drinken. Dat concludeerde een team wetenschappers, verbonden aan de universiteiten van Nevada en Michigan, tijdens de International Association for Relationship Research-conferentie in het Amerikaanse Colorado.
De onderzoekers observeerden zestien jaar lang 373 heteroseksuele echtparen. De reden? Ze wilden te weten komen of meningsverschillen in hun relatie over verschillende onderwerpen, zoals kinderen, geld, schoonfamilie en vrijetijdsactiviteiten, een impact hebben op iemands gezondheid. Tijdens de studieperiode moesten de deelnemers daarom ook geregeld aangeven hoe gezond ze zich voelden: hadden ze vaak hoofdpijn, was er sprake van stress en waren ze fit genoeg om dingen te doen die ze zelf wilden?
HLN Talks' ontvangt op 31 januari relatie-experte Rika Ponnet. Met haar bestseller ‘Blijf bij mij' leerde ze ons op een andere manier naar relaties kijken. In haar nieuwe baanbrekende boek ‘Alleen met jou' legt ze uit waarom het hoog tijd is dat we de romantische liefde in ere herstellen, en hoe we alleen kunnen liefhebben als we ook durven loslaten. Hoe je dat doet, legt ze op de HLN Talk uit. Surf naar www.hln.be/talks voor meer info en tickets.
"Een aantal jaren geleden kwam er op een lezing een vrouw naar me toe die aangaf dat Blijf bij mij voor haar van grote betekenis was geweest. ‘Dankzij dit boek ben ik gescheiden', zei ze trots. ‘Het hielp me om de meest noodzakelijke stap in mijn leven te zetten. We zijn nu allebei gelukkiger en ook met de kinderen loopt alles goed.' Nadien kreeg ik dat ‘compliment' nog een aantal keren en telkens opnieuw vond ik dat bevreemdend. Mensen helpen om tot verbinding te komen, een geliefde te vinden, is immers nog altijd de rode draad in mijn carrière. Maar het confronteerde me ook met mijn eigen moreel denkkader.
Kan ik scheiden werkelijk en oprecht als een goede keuze waarderen? Vandaag zeg ik ja. Meer nog, scheidingen en relatiebreuken ben ik beginnen te zien als een keuze waarbij het verlangen naar verbondenheid, dat niet meer ingevuld raakt of zal raken, een uitweg zoekt en vindt. Het is een noodzakelijke afslag op het pad dat we niet meer kunnen bewandelen. We stappen in relaties vanuit een graag zien, vanuit het verlangen om ons seksueel, psychologisch en emotioneel verbonden te voelen.
(...)
verder lezen op bovenstaande link.
We daten meer dan ooit online: waarom en werkt het ook?
Het Nieuwsblad, 8 jan 2019 door Lien Lammens
Elkaar leren kennen via het internet? Dat vertelde je vroeger liever niet tegen de bomma op het familiefeestje. Maar in 2018 braken online datingsites records en op Tinder je lief leren kennen, is even normaal als op café. Maar waar zitten de valkuilen en hoe groot is de kans dat je er een lief aan over zal houden?
Parship, Happn, Tinder,...het zijn maar enkele datingwebsites en apps die campagne voeren om de vrijgezelle man of vrouw te helpen in hun zoektocht naar de liefde. Maar wat ooit nog bekend stond als een obscure manier om een partner te vinden, lijkt anno 2018 doodnormaal.
Waarom is online daten zo populair?
“Dat is simpel. Het is intussen ingeburgerd”, zegt Chris Verlinden, country director BELUX bij Parship, de grootste online datingsite in Europa en actief in België sinds 2005. “De generatie die nu klaarstaat, heeft het internet en bijhorende sociale media met de paplepel binnengekregen. Vroeger schaamde men zich als het ging om het vinden van de liefde online maar dankzij de digitalisering is dat voorgoed voorbij. En dat zien we ook in de cijfers.
Bij Tinder en Happn, twee populaire datingapps, klinkt hetzelfde verhaal. “ In België maken 450.000 mensen gebruik van onze app sinds de lancering in 2015”, zegt Eugénie Legendre, internationaal communicatiemanager van Happn. “Ons ledenaantal groeit jaar naar jaar, wat hand in hand gaat met de veranderingen in de maatschappij. Ons leven wordt steeds drukker en we willen steeds meer: we hebben nieuwsapps die ons 24/7 voorzien van nieuws, we kunnen de klok rond winkelen en bestellen eten wanneer we dat willen. Als het op relaties aankomt, verwachten we dezelfde service en die wordt geleverd door datingapps en websites.”
Ook zijn vrouwen assertiever geworden. De tijd dat enkel mannen het initiatief ‘mochten’ nemen, ligt achter ons. “Vandaag melden vrouwen en mannen van alle leeftijdsgroepen, gaande van 18 tot 55 plussers, zich aan bij ons”, zegt Verlinden. “Het gaat om vrijgezellen die klaar zijn met studeren en aan het arbeidsleven willen beginnen of gescheiden mannen en vrouwen met kinderen die een nieuwe start willen nemen,...”
Opvallend? Bij de datingwebsites zien ze tegenwoordig ook jonge leden de revue passeren. Bij Happn, een app die gebruikmaakt van je locatie om matches aan je voor te stellen, zien ze dan weer een omgekeerde beweging: daar stijgen de dertigers het meest. “De jongere generatie date volop online en dat wekt nieuwsgierigheid op bij de andere generaties: ze willen het ook proberen”, zegt Legendre.
(...) verder lezen op via de link in de titel. Als dat niet lukt vind je de volledige tekst ook op Duet
Onze relatiezoeker leert de kunst van het daten: “Wees geduldig, zoek middelmatigheid en fluit niet te luid”
Het Nieuwsblad, 1 Dec 2018 door Thalisa Devos.
De mogelijkheden zijn oneindig, mijn enthousiasme is miniem. Daten, het woord alleen al bezorgt me rillingen. Geef mij maar toevallige ontmoetingen, met spontane reacties. En toch, zo heb ik intussen geleerd, moet je de zaken soms een duwtje in de juiste richting geven. Een snelcursus in ‘de eerste indruk’, en hoe je daardoor vooral niet te laten misleiden.
Wanneer ben je er klaar voor en hoe pak je het aan? ‘How to date?’, het is een business op zich geworden. Getuige daarvan zijn de relatiebureaus, sociale-mediakanalen, real-life dateconcepten, zelfhulpboeken, cursussen of podcasts.
“Er is weinig te zeggen over goede of slechte datingkanalen”, aldus seksuoloog Wim Slabbinck. “Veel mensen zijn op zoek naar de gouden tip. Die is er niet. Wat bij je past, hangt af van wie je bent. Een relatiebureau inschakelen werkt voor de één, maar voor de ander absoluut niet. Datingmedia zijn toegankelijk, maar hebben hun eigen nadelen. Speeddating is geschikt voor iemand die in vijf minuten een oordeel wil vellen, wat niet slecht is, slowdaten gaat over de zoektocht naar een diepere connectie.”
Persoonlijk, zoals velen, vind ik de toevalligheden nog altijd het fijnst. Ze vragen het minst actie op voorhand en gebeuren gewoon. Maar dat is dus zeker niet altijd zo. En dan moet je de zaken soms een duwtje in de juiste richting geven.
"Ben ik te veeleisend in de zoektocht naar een lief of is dat op termijn de beste aanpak?"
09/11/2018 - Het Nieuwsblad, Thalisa Devos
Vrijgezel Thalisa Devos gaat op zoek naar wat relaties anno 2018 betekenen: "Ik ben vorige week dertig geworden. Het moment om te contempleren over bereikte en onbereikte doelen en eigen en maatschappelijke verwachtingen. Dertig is de leeftijd waarop vrienden in stroomversnelling trouwen en kinderen maken. En waarop singles een keertje extra nadenken over hun relationele status. Ik ook."
Tot voor kort toeterde ik alleen maar wat een goede single ik ben. Ik ben intussen een toontje lager gaan zingen en durf toe te geven dat ik naar een partner verlang. Ook al ben ik gelukkig en sta ik graag op mijn eigen benen. Ik ben niet wanhopig omdat ik dit schrijf, erover praat of het soms herhaal. Ja, ik wil iemand die naast me staat, als partner. Die me versterkt en steunt, me omhoog – of naar beneden – haalt wanneer het moet, die me in evenwicht brengt. Iemand met wie ik leuke dingen kan doen of gewoon eens mee in de zetel kan liggen.
Tot op heden heb ik die dus nog niet gevonden. “Zo moeilijk kan dat nu toch niet zijn?” “Je bent te veeleisend.” “Tja, een makkelijk karakter of leven heb je nu ook niet.” Daarom heb ik volgens anderen geen partner. Maar wat ík me vooral afvraag, is waarom sommigen in relaties lijken te glijden alsof het niets is, en anderen ze eerder ervaren als kruistochten vol complicaties.
De 28-jarige Schotse stand-up comedian Daniel Sloss geeft het antwoord in zijn Jigsaw-show: “They settle for less” – over de mensen die glijden. Een week na de uitzending en het viraal ervan gaan, meldden 4.000 koppels dat ze uiteen gingen, werden 17 verlovingen verbroken en 9 scheidingen aangekondigd.
(verder lezen op de titel-link)
Dezelfde ideeën vind je ook verwoord in de Blog op Duet:
ALS JE GEEN GENOEGEN NEEMT MET EEN ZESJE
‘LIEFDE IS NIET BLIND, ZE LAAT JE NET HEEL SCHERP ZIEN’
Duet, 15 okt 2018
Overal waarschuwen relatie-experts, filosofen en andere goeroes voor de romantische liefde. De verliefde is een dwaas, die onvermijdelijk met al zijn hooggespannen verwachtingen tegen de muur van de realiteit zal botsen. Nu neemt Rika Ponnet de verdediging op: ‘Ik pleit voor meer ambitie in de liefde."
Waarom we niet zo romantisch moeten zijn": het is niet eens een vraag op de cover van het themanummer van Filosofie Magazine. Het is een vaststelling die in de tijdgeest past. De reputatie van de romantische liefde is besmeurd. Ze wordt weliswaar nog bezongen in Hollywoodfilms en popsongs, maar tegenover die zoete verhalen uit de populaire cultuur staat een groeiende batterij aan experts en denkers die ons waarschuwen voor de onvermijdelijke teleurstellingen in de liefde als we die te romantisch bezien.
De romantische kijk op relaties is een verhaal dat te mooi is om waar te zijn, betogen in Filosofie Magazine onder anderen Alain de Botton, Dirk De Wachter en Jan Drost. Het Hollywoodplaatje - liefde op het eerste gezicht, twee zielen die elkaar moeiteloos begrijpen, nog lang en gelukkig - zadelt ons met zulke hoge verwachtingen op, dat het onzacht landen is in de realiteit van het leven als koppel. Relatietherapeute Esther Perel, van wie eerder dit jaar een boek over overspel verscheen, noemt het romantische ideaalbeeld de laatste ideologie. De verwachtingen die velen over hun relaties koesteren, moeten volgens Perel niet onderdoen voor het geloof dat mensen vroeger in God stelden - baken van vertrouwen, steun, toeverlaat, zingever.
(...)
De Rebound relatie
Duet, 26 sept 2018
Een relatie gaat uit. Er is een moeilijk afscheid en veel verdriet. Sommigen storten zich pardoes in de armen van een ander. De nieuwe liefde brengt troost, de verse passie verdooft de pijn. Maar voor hoe lang? We fileren voor u de reboundrelatie, een doekje voor het bloeden dat vaak maar een kort leven beschoren is. Een artikel van Annelies A.A. Vanbelle voor Feeling.
Wie het geduld had om de film ‘Eat, Pray, Love' (2010) uit te zitten, het uitgesponnen ontwikkelingsproces van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert, kon op het einde genieten van de romance tussen Julia Roberts en Javier Bardem, twee Hollywoodtoppers. Maar dáárvoor gebeurt er iets anders opmerkelijks. Roberts zegt haar kwakkelende huwelijk na acht jaar gedag en stort zich halsoverkop in de armen van een knappe en obsessief mediterende jongeman. Van de ene man recht in de armen van de ander. Maar ook dat brengt geen soelaas. Een nieuw evenwicht moet ze helemaal op haar eentje zoeken, en er gaat een reis via Italië, een ashram in India en Indonesië aan vooraf voor ze uiteindelijk zichzelf en de ware liefde vindt.
(...)
Rika Ponnet, relatiebemiddelingsbureau Duet: "De definitie van een reboundrelatie is: aantrekking gebaseerd op niet ingevulde noden uit een vorige relatie." De duur van zo'n reboundrelatie is vergelijkbaar met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je terug jezelf gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op. Het is een vorm van een herstelrelatie.
Door woelig water
Duet, 3 sept 2018
Een kind krijgen, op pensioen gaan of als nieuw samengesteld gezin gaan samenwonen: het zijn maar enkele moeilijke momenten binnen een relatie. Relatietherapeute Rika Ponnet zet de 7 belangrijkste kritieke punten op een rij. Tekst: Lisa Gabriëls voor Libelle
Geen enkele relatiebreuk is dezelfde en de reden waarom mensen uit elkaar gaan is altijd persoonlijk. Toch lijkt het alsof er fases in het leven zijn waar relaties vaker stranden dan op andere momenten. De komst van een kind bijvoorbeeld, of gaan samenwonen als nieuw samengesteld gezin. Relatietherapeute Rika Ponnet beaamt dat bepaalde struikelblokken in het leven ook struikelblokken binnen een relatie kunnen worden. "Er zijn bepaalde levensfases die moeilijker zijn dan andere. Het zijn momenten waar mensen ofwel op individueel vlak onder druk komen te staan, ofwel door omstandigheden als koppel. Dat je zo een moeilijke fase meemaakt, wil niets zeggen over jullie kwaliteit als koppel. En "t is ook niet omdat je één fase als kritiek hebt ervaren, dat de volgende dat ook zullen zijn. Maar het is wel interessant om te weten welke fases het zijn en waarom die zo nazinderen binnen een relatie. Vaak komen mensen bij mij in therapie als er al iets gebeurd is, de deur naar een andere relatie staat sneller op een kier als er problemen zijn in de eerste. Maar dat het zoeken naar affectie bij iemand anders geworteld is in één van die kritieke levensfases, beseffen mensen meestal niet. Terwijl dat bijna altijd aan de basis ligt." Kennis is macht, dus hoog tijd om de kritieke fases te benoemen.
Passeren de revue: de eerste keer samenwonen, de komst van kinderen, tien jaar mama en papa, puber in huis, mid-life, het lege nest, Eindelijk! pensioen.
Voor nieuw samengestelde gezinnen zijn er nog een aantal extra dimensies.
Daten met een checklist loopt slecht af
Duet, 27 aug 2018
"Ik merk dat mensen een (potentiële) partner aftoetsen aan het aantal gelijkenissen met zichzelf. "Wie past bij mij?" wordt gelijkgesteld aan "wie heeft dezelfde interesses?". Maar die redenering klopt niet: goed op elkaar zijn afgestemd, heeft niks te maken met dezelfde interesses delen", zegt Ponnet.
"Nochtans gaan mensen vaak op zoek naar iemand die tot in de kleinste details op henzelf lijkt. Ik heb in mijn praktijk iemand letterlijk horen zeggen: "ik hou van Tomorrowland, en zij van Werchter, dus dat kan niets worden". Dat slaat natuurlijk nergens op".
Online op zoek naar een lief?
De meesten contacteren alleen meer aantrekkelijke mensen dan zichzelf
Het Nieuwsblad 09/08/2018 om 12:07 door VVA
Het merendeel van alle personen op datingwebsites stuurt vaak berichten naar potentiële partners die aantrekkelijker zijn dan zijzelf. Dat heeft een studie van de Amerikaanse University of Michigan uitgewezen. Mannen blijken hierin overigens net iets assertiever dan vrouwen.
Mannen en vrouwen die datingwebsites bezoeken, hebben blijkbaar behoorlijk wat lef. Een recent onderzoek, dat gepubliceerd werd in de digitale medische krant Science Advances, wijst immers uit dat het merendeel van de gebruikers van datingwebsites vaak berichten stuurt naar personen die aantrekkelijker zijn dan henzelf.
Een slecht huwelijk is ongezond (en dan vooral voor mannen)
Het Nieuwsblad 17/07/2018
Als je in een slecht huwelijk zit, dan kan dat je gezondheid even hard schaden als roken en drinken. Dat concludeerde een team wetenschappers, verbonden aan de universiteiten van Nevada en Michigan, tijdens de International Association for Relationship Research-conferentie in het Amerikaanse Colorado.
De onderzoekers observeerden zestien jaar lang 373 heteroseksuele echtparen. De reden? Ze wilden te weten komen of meningsverschillen in hun relatie over verschillende onderwerpen, zoals kinderen, geld, schoonfamilie en vrijetijdsactiviteiten, een impact hebben op iemands gezondheid. Tijdens de studieperiode moesten de deelnemers daarom ook geregeld aangeven hoe gezond ze zich voelden: hadden ze vaak hoofdpijn, was er sprake van stress en waren ze fit genoeg om dingen te doen die ze zelf wilden?
Hij is lang niet de enige die nog wacht op eerste keer
Het Nieuwsblad, 17/07/2018 door Kim Clemens
Ilyas (26) doet oproep om ontmaagd te worden. Maar hij is lang niet de enige die nog wacht op eerste keer.
Wie niet waagt, blijft maagd. En dus haalt Ilyas Baert (26) de grove middelen boven om van zijn maagdelijke status af te geraken. De jongeman stuurt een persbericht rond in de hoop dat de vrouw van zijn leven reageert. “Omdat iedereen rond mij intussen gesetteld lijkt”, zegt hij, terwijl hij maar niet uit de startblokken geraakt. Toch staat Ilyas verre van alleen. Liefst één op de tien van zijn leeftijdsgenoten wacht nog op die allereerste keer. (...)
Duet, 16 juli 2018
Wie samenleeft met een partner of gezin, moet vaak extra moeite doen om de werk-privébalans in evenwicht te houden. Leent de ene job zich hiertoe beter dan de andere? Bestaat er eigenlijk zoiets als de perfect jobmatch tussen partners? Vacature.com zocht het antwoord bij relatiedeskundige Rika Ponnet.
Ze zijn er natuurlijk, de beroepen die we het vaakst vernoemen als het gaat over moeilijke werkuren en regelmaat. Nachtwerkers, wie onregelmatige uren heeft zoals in de horeca of media, of wie veel uren moet kloppen omdat hij/zij eindverantwoordelijkheid heeft, hebben het vast extra lastig om op een evenwichtige manier samen te leven met een partner of gezin. Een koppel waarin beiden van maandag tot vrijdag van nine to five werken zoals bij de overheid of in het onderwijs, mag dan weer beide handjes kussen. Maar is het wel zo simpel?
Vakantie: een relatietest
Duet, 21 juni 2018 door Rika Ponnet
Het kan de band hechter maken en de liefde weer doen opflakkeren, maar net zo goed een periode van conflicten zijn en zelfs een relatiebreuk inluiden. Hoe komt het dat een vakantie zo"n heftige periode is voor je relatie?
Daar zit je dan, in je vakantiehuisje of hotelkamer, al dan niet met zicht op zee of een kabbelend bergbeekje. Is dit nu de vakantie waar je zo naar hebt uitgekeken en een smak geld voor hebt betaald? Het leek zo paradijselijk, niet alleen op de internetfoto"s maar ook in je hoofd. Een paar weken samen weg, even breken met het werk en de sleur van alledag, alle tijd van de wereld hebben om te genieten van de omgeving en elkaar.
Maar het contrast tussen je torenhoge verwachtingen en de realiteit is ontgoochelend groot. Het zwembad is koud en vuil, de kamer veel kleiner dan je dacht en tot overmaat van ramp valt het weer tegen. Ook tussen jou en je man is er duidelijk onweer op komst: in plaats van romantiek hangen er steeds meer irritaties in de lucht. "Op Facebook en andere sociale media lijkt het alsof elke vakantie zonder meer fantastisch is, de mooiste tijd van het jaar", aldus relatiedeskundige Rika Ponnet. "Maar ik zou ze de kost niet willen geven, de koppels die een paar dagen na de aankomst op hun vakantiebestemming een vlammende ruzie krijgen. Meestal gaat het om frustraties en ergernissen die ze van thuis hebben meegenomen en die eerst geventileerd moeten worden. Pas daarna kan de vakantie echt beginnen."
HOE WORDT EEN ECHTSCHEIDING GEEN VECHTSCHEIDING?
Duet relatiebemiddeling, door Rika Ponnet - 12/06/2018
Een echtscheiding met onderlinge toestemming - kortweg: EOT - verloopt sneller en is goedkoper... Als je tenminste samen tot de juiste afspraken kan komen. Hoe zorg je ervoor dat ondanks alle goede voornemens die echtscheiding toch geen vechtscheiding wordt? Seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet geeft advies. Artikel van Anne Peeters voor NotaBene
Een echtscheiding met onderlinge toestemming - kortweg: EOT - verloopt sneller en is goedkoper... Als je tenminste samen tot de juiste afspraken kan komen. Hoe zorg je ervoor dat ondanks alle goede voornemens die echtscheiding toch geen vechtscheiding wordt? Seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet geeft advies. Artikel van Anne Peeters voor NotaBene
"We kunnen het belang van de liefde niet genoeg vieren"
Duet, 14/02/2019
Valentijn. Voor de ene een dag vol clichés. Voor de andere een heerlijke dag. Ook relatiedeskundige en seksuologe Rika Ponnet vindt dat we het belang van de liefde niet genoeg kunnen vieren. Maar tegelijkertijd kan ze alleen maar vaststellen dat we nog nooit zo onzeker waren over diezelfde liefde. Column voor Radio1.be
“Ik heb partner die me graag ziet. Maar ik twijfel: is het dit nu wat ik wil?”
Het Nieuwsblad, 26/05/2018 door Rika Ponnet
“Ik (vrouw, 36) ben 9 jaar samen met mijn partner. We hebben samen een huis gebouwd, reizen vaak, hebben een goed leven. Ik mag me gelukkig prijzen. Hij ziet me ook heel graag. Ik dacht lang dat ik de juiste keuze had gemaakt, maar de laatste tijd twijfel ik vaak. Is het dit wat ik wil, is hij het met wie ik verder wil? De twijfel is slopend, ik krijg de knop niet omgedraaid. Wat moet ik doen?” Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.
Waarom mannen en vrouwen op Tinder zitten (en het is niet om dezelfde reden)
Het Nieuwsblad, 22/05/2018 om 13:00 door vwh
Mannen en vrouwen gebruiken de populaire datingapp Tinder voor verschillende doeleinden. Dat bewijst een studie aan de technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen, verschenen in het vakblad Personality and Individual Differences.
Wetenschappers analyseerden de Tindergewoonten van 641 universiteitsstudenten. Alle jonge mannen en vrouwen waren tussen de 19 en 29 jaar oud.
Waarom mannen en vrouwen op Tinder zitten (en het is niet om dezelfde reden)
Het Nieuwsblad, 22/05/2018 om 13:00 door vwh
Mannen en vrouwen gebruiken de populaire datingapp Tinder voor verschillende doeleinden. Dat bewijst een studie aan de technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen, verschenen in het vakblad Personality and Individual Differences.
Wetenschappers analyseerden de Tindergewoonten van 641 universiteitsstudenten. Alle jonge mannen en vrouwen waren tussen de 19 en 29 jaar oud.
OPNIEUW LEVEN IN VERBONDENHEID
Duet, Rika Ponnet, 20/05/2018‘Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn." Het is evenveel boutade als waarheid. Rika Ponnet (50) van ‘Duet Relatiebemiddeling" ziet het elke dag in haar praktijk. Ook op latere leeftijd, als voor velen verlies al een keer is langs geweest, zoeken mensen naar verbinding. Met veel geloof en ambitie om het (weer) goed te doen.
DE VERBORGEN PIJN VAN DE ONVRIJWILLIG CELIBATAIRE MAN
Duet, Rika Ponnet, 15/05/2018
Ze hadden het al niet makkelijk. En sinds Alek Minassian de Incel-revolutie aankondigde en in Toronto op een mensenmassa inreed, nog veel minder. Gesprekken over en met Vlaamse incels, ‘onvrijwillig celibataire mannen". "Het meisje dat ik kuste, voelde de klik niet. Tja, die klik kun je niet kopen."
Jan (35) leeft al vier jaar celibatair. Niet dat hij het priesterschap ambieert, of zich bewust opspaart voor een tantrisch-erotische marathonsessie. De IT"er wil graag seks en een relatie. Maar als hij al datet, draaien die afspraakjes op niets uit.
Jan (35) leeft al vier jaar celibatair. Niet dat hij het priesterschap ambieert, of zich bewust opspaart voor een tantrisch-erotische marathonsessie. De IT"er wil graag seks en een relatie. Maar als hij al datet, draaien die afspraakjes op niets uit.
“Ik raak niet over mijn vorige lief”
Het Nieuwsblad, 12/05/2018
Ik, een studente van 21, werd anderhalf jaar geleden hopeloos verliefd op een jongen van 24. Hij was alles wat ik wou: carrièregericht, knap, lief, een echte gentleman. We hadden altijd leuke dates, tot ik de eerste keer bij hem bleef slapen. Hij kreeg berichtjes van een ander. Hij koos voor haar. Nu, anderhalf jaar later, heb ik een nieuwe relatie moeten beëindigen omdat ik niet kan stoppen met denken aan hem. Wat kan ik doen? Ik ben ten einde raad." Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.
Ze ging zelf met liefst 150 mannen op date, dus je kan haar 15 tips maar best ter harte nemen als je een partner wil vinden
Het Nieuwsblad, 01/05/2018 om 18:14 door Kim ClemensZe ging speeddaten, Tinderen en naar singlefuiven. Trok naar een relatiebureau en zocht op een trouwfeest. Liet haar wiskundige match berekenen en ging naar de wei van Werchter met een T-shirt met opschrift: single en ready to mingle. Mieke Mievis (42), relatietherapeute en mama van twee, heeft zich dit jaar helemaal gesmeten in de zoektocht naar een nieuwe relatie. Ze kwam in contact met 272 mannen, leerde er 150 effectief kennen, én vond er eentje die haar grote liefde kan worden. Reden genoeg om te luisteren naar haar vijftien do’s en don’ts voor het daten.
Op elk potje passen veel deksels
“Wij gaan ervan uit dat de monogame mens de norm is, terwijl wereldwijd slechts 17 procent van de culturen zo leeft”Het Nieuwsblad, 28 April 2018 door Thalisa Devosi
Ons idee over ‘die ene ware’ is achterhaald, zeggen polyamoristen. Zij vinden alles wat ze zoeken bij meerdere prinsen op het witte paard. En waarom ook niet: prinsessen. “Dit is misschien wel het laatste grote taboe.”
Keuze is de luxe van onze tijd, en keuzestress de ziekte van onze tijd. Want kiezen is verliezen. Ik twijfel over alles. Waar en wat ik wilde gaan studeren, wat ik vanavond wil eten, aantrekken, maar ook met wie ik een relatie wil of wil vrijen. Maar als we zo veel keuze hebben, waarom zouden we dan kiezen? Zeker in de liefde?
HOE DE WETENSCHAP DE LIEFDE REDT
Duet, 12 april 2018
Ja, er bestaat zoiets als 'liefdeswetenschap'. "En ja, die kan onze levens beter maken", zegt liefdesonderzoeker bij uitstek Helen Fisher. Enkele inzichten? Casual seks is nooit casual, er zijn oefeningen om verliefdheid te stimuleren en afwijzing is even ingrijpend als afkicken van cocaïne. Artikel van Barbara Debusschere voor De Morgen.
‘ZODRA JE DENKT : IK HEB ’M IN MIJN SJAKOS, IS HET AFGELOPEN’
Duet, 5 april 2018
Samen een romantische film kijken doet uw relatie evenveel deugd als in koppeltherapie gaan. Of er waarheid schuilt in al die zoetsappige filmdialogen, komen we vandaag te weten. Dat moment waarop de strijkers aanzwellen en een iconische oneliner de kamer vult - Disneyeske realiteit of klinkklare onzin?
Dirk De Wachter, liefdespsychiater en fulltime romanticus, klasseert Hollywoodquotes onder de noemer overdreven melig, onnozel en slijmerig. Toch analyseert hij met graagte de kleffe uitspraken, in goed gezelschap van relatiedeskundige Rika Ponnet en schrijver en stand-upcomedian Joost Vandecasteele.
Als je twijfelt over je relatie...
Duet, 3 april 2018
Blijven of weggaan? Hij is lief, mag er best zijn en steunt je door dik en dun. En toch twijfel je... Terecht? Of geven we te snel op? Katrien De Groef zocht met het advies van Rika Ponnet naar antwoorden.
Zo heb je goeie seks, ook als het nieuwe er al lang af is
Het Nieuwsblad, paaseditie 31-3 tot 2-4 door Lotte Debrouwere.
Een korte intro voor een artikel van twee krantenpagina's:
Seksuoloog Alexander Witpas – bekend van ‘Blind Getrouwd’ en ‘NB Magazine’ – schreef het boek ‘Happy Sex’, over hoe je geluk in bed krijgt en dat vooral houdt. De sleur en de beslommeringen doen de ‘goesting’ geen deugd. Zijn uitgangspunt? “Werken aan je seksproblemen maakt je niet per se gelukkiger.”
Waarom we seks hebben (en of dat dan voor vrouwen anders is dan voor mannen)
Het Nieuwsblad, 29 maart 2018, Simon Grymonprez
Vrouwen willen verbondenheid en mannen willen seks? Een vooroordeel, blijkt uit nieuw onderzoek van de UGent. “Tijd om afscheid te nemen van stereotypen, genot en seksueel plezier zijn een universele motivatie. Maar mannen komen wel een pak vaker klaar.”
“We moeten afstappen van het idee dat mannen en vrouwen omwille van verschillende redenen vrijen. We vrijen allemaal voor het plezier.” Dat is de conclusie van klinisch psycholoog en seksuoloog Elia Wyverkens, die samen met een groep seksuologen in opleiding aan het UZ Gent peilde naar motivaties voor geslachtsgemeenschap.
“We moeten afstappen van het idee dat mannen en vrouwen omwille van verschillende redenen vrijen. We vrijen allemaal voor het plezier.” Dat is de conclusie van klinisch psycholoog en seksuoloog Elia Wyverkens, die samen met een groep seksuologen in opleiding aan het UZ Gent peilde naar motivaties voor geslachtsgemeenschap.
LIEFDE IS… SAMEN NAAR ANDERE KOPPELS GLUREN
Duet, 21 maart 2018
Met ‘Matchmakers" en ‘Boer zkt vrouw - de wereld rond" krijgt Vlaanderen er twee datingprogramma"s bij. Relatie-tv is populairder dan ooit en voedt het idee dat een succesvolle liefdesrelatie maakbaar is.
Vind je lief (Eén), De leugendetector (Vier), Dating naked (Vijf), Blind getrouwd (VTM), Hotel Römantiek (Vier), Temptation Island (Vijf): de lijst met programma"s over relaties, liefde en seks blijft aandikken. VTM begint straks ook nog een nieuw seizoen van Boer zkt vrouw, deze keer met boeren in het buitenland. En in april brengt Vier Matchmakers, een datingprogramma met Jani Kazaltzis. Relatie-tv scoort, en dus blijven tv-makers ze maken.
Open relaties
Duet, 14 maart 2018
Het spreekt tot de verbeelding: een open relatie. En het is misschien wel all fun and games, tot blijkt dat het dat toch niet is. Want wat voor de ene werkt, werkt niet per se voor de andere.
ZESTIGERS SCHEIDEN VAKER DAN OOIT. WAAROM GAAN MENSEN NA ZOVEEL HUWELIJKSJAREN ALSNOG UITEEN?
Duet, 7 maart 2018
Almaar meer zestigplussers beslissen om te scheiden, zo blijkt uit de nieuwste statistieken inzake echtscheiding. De reden daarvoor wordt al eens gelegd bij de gepensioneerde man die er plots altijd is en het huis wil overnemen, zeer tegen de zin van zijn partner. 'Klopt die stelling wel?' vroeg Katrien Palmers van Radio 2 zich af. Ze interviewde een aantal zestigers over hun huwelijksleven en liet me meeluisteren én commentaar leveren. Dat het verhaal iets complexer is dan het ‘mannen-met-pensioen-syndroom" werd snel duidelijk.
Is your mobile ruining your sex life?
King World News
Als dit op een website gepost wordt van 'libertarian' strekking (de vleugel van de Amerikaanse conservatieven die Ron Paul verkiezen boven Donald Trump), dan bevestigt dit dat het idee inderdaad 'main stream' geworden is..
Er wordt verwezen naar een studie gepubliceerd door de Britse krant: The Daily Mail
Andere nieuwe media hebben het al evenzeer verkorven. Als een artikel in het nederlands makkelijker leest, kan ik dit aanbevelen: LIEVER SAMEN VOOR NETFLIX DAN TUSSEN DE LAKENS (gepubliceerd op de Duet blog in januari)
Het Nieuwsblad, 17/02/2018, door Rika Ponnet
Ik ben een single vrouw (33) en heb al een aantal relaties gehad. Telkens worden die door de ander verbroken en krijg ik daar geen duidelijke reden voor. Ze vinden me allemaal lief, aangenaam om bij te zijn, makkelijk om mee te leven, aardig, maar misschien te lief voor hen. Ik begrijp dat niet. Hoe kun je nu te lief zijn? Misschien is het een drogreden, spelen andere dingen, maar die ken ik dan niet. Ik weet het soms niet meer.
Afgewezen worden is een van de moeilijkste dingen in ons liefdesleven. Het raakt iedereen diep, doet mensen twijfelen aan hun vermogen om lief te hebben, maar ook aan de mogelijkheid om geliefd te zijn. Afgewezen worden op een positieve eigenschap als lief zijn, komt extra hard aan. De ander verwerpt immers niet alleen jou als persoon, maar ook de manier waarop je uiting geeft aan je liefde en betrokkenheid, hoe je relationeel functioneert. Ik begrijp dan ook de zelftwijfel.
Er wordt verwezen naar een studie gepubliceerd door de Britse krant: The Daily Mail
Andere nieuwe media hebben het al evenzeer verkorven. Als een artikel in het nederlands makkelijker leest, kan ik dit aanbevelen: LIEVER SAMEN VOOR NETFLIX DAN TUSSEN DE LAKENS (gepubliceerd op de Duet blog in januari)
Vlaamse single vrouwen missen seks (een beetje) meer dan liefde
Nieuwsblad, 20 febr 2018
Het aantal vrijgezellen in België ligt hoog en de happy singles zijn in de minderheid. Bijna de helft (49 procent) vindt het vrijgezellenbestaan vooral moeilijk door het gebrek aan seks. Dat blijkt uit de grote singles enquête van weekblad Flair waaraan 1.537 vrouwelijke vrijgezellen deelnamen.
In ons land gaat 40 procent van de mensen tussen 25 en 40 jaar als vrijgezel door het leven. En dat is veel, zegt Flair-hoofdredacteur Frederik De Swaef. “Het aantal was voor ons een aanleiding om een dossier te starten rond singles. Daaruit is onder meer gebleken dat onze maatschappij eigenlijk niet georganiseerd is wat singles betreft.” De cijfers uit de enquête, die in vier delen worden onthuld, liegen er niet om. Ruim 72 procent van de deelneemsters vindt het oké om even single te zijn, maar staat wel open voor een relatie. Bij een kleine 21 procent is het geduld op: zij willen dat de ware zich dus snel aandient. De happy singles zijn in de minderheid. Amper 7 procent van de dames omschrijft zich zo.
“Mannen vinden mij 'te lief'. Hoe kan je nu te lief zijn?”
Ik ben een single vrouw (33) en heb al een aantal relaties gehad. Telkens worden die door de ander verbroken en krijg ik daar geen duidelijke reden voor. Ze vinden me allemaal lief, aangenaam om bij te zijn, makkelijk om mee te leven, aardig, maar misschien te lief voor hen. Ik begrijp dat niet. Hoe kun je nu te lief zijn? Misschien is het een drogreden, spelen andere dingen, maar die ken ik dan niet. Ik weet het soms niet meer.
Afgewezen worden is een van de moeilijkste dingen in ons liefdesleven. Het raakt iedereen diep, doet mensen twijfelen aan hun vermogen om lief te hebben, maar ook aan de mogelijkheid om geliefd te zijn. Afgewezen worden op een positieve eigenschap als lief zijn, komt extra hard aan. De ander verwerpt immers niet alleen jou als persoon, maar ook de manier waarop je uiting geeft aan je liefde en betrokkenheid, hoe je relationeel functioneert. Ik begrijp dan ook de zelftwijfel.
Love me tinder love me true
Duet, 31 jan 2018
Met haar studie over liefde in tijden van Tinder, over het gebruik van dating apps bij jongvolwassenen, behaalde communicatiewetenschapster Elisabeth Timmermans onlangs haar doctoraat. Fascinerend, vindt Feeling-gastvrouw Rika Ponnet, al heeft ze ook haar bedenkingen bij die nieuwe datingplatformen. De relatiedeskundige en de onderzoekster hadden een boeiend gesprek over swipen, relatiemythes en de vraag wat mensen eigenlijk verlangen.
Met deze vervelende datingtrends krijg je misschien te maken in 2018
Nieuwsblad, 29 jan 2018
Online daten: het kan anno 2018 vlot, maar helaas ook moeizaam verlopen. Shannon Smith van dating app Plenty of Fish zet de nieuwste, meest vervelende trends op een rij.
ADVIES. “Mijn man heeft mij verlaten voor een andere vrouw. Geneest hij nog van deze 'midlifecrisis'?"
Nieuwsblad, 20 jan 2018
"Een jaar geleden verliet mijn man ons gezin, totaal onverwachts. Een drama. Hij is verliefd, wil niet praten. Zijn vriendin staat zo ver van mij. Het is alleen nog feesten, kopen, plezier maken. Hij was altijd heel verantwoordelijk, maar mijdt nu elk contact. Hoe kunnen we dit ooit verwerken? Bestaat de midlifecrisis? Kan het met hormoonschommelingen in zijn hersenen te maken hebben?" Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.
LIEVER SAMEN VOOR NETFLIX DAN TUSSEN DE LAKENS
Duet, 18 jan 2018
Als het op seks aankomt, is twee keer per week een goed gemiddelde, zo houden we onszelf al jaren voor. Maar uit onderzoek blijkt nu dat koppels zelfs twee keer per maand niet meer halen. Door te weinig tijd en te veel Netflix, schiet seks er snel bij in.
Dé vraag die je zeker moet stellen op een eerste date
Nieuwsblad 17 jan 2018
Net de zoveelste met een sisser aflopende date achter de rug? Misschien is het dan wel tijd om eens iets anders te proberen. Vind je bij een volgende afspraakje de persoon die tegenover je zit leuk, probeer het dan eens met één specifieke vraag. Volgens relatietherapeut Robert Maurer kom je zo al snel te weten wie je voor je hebt en of het iets kan worden.
Net de zoveelste met een sisser aflopende date achter de rug? Misschien is het dan wel tijd om eens iets anders te proberen. Vind je bij een volgende afspraakje de persoon die tegenover je zit leuk, probeer het dan eens met één specifieke vraag. Volgens relatietherapeut Robert Maurer kom je zo al snel te weten wie je voor je hebt en of het iets kan worden.
Papa's hebben geen zin
Duet, 16 jan 2018
Nogal wat mannen gaan voor het eerst vreemd tijdens de zwangerschap van hun vrouw, of net na de geboorte. Sommigen doen dat omdat ze zich emotioneel buiten gesloten voelen, anderen omdat ze het lichaam van hun zwangere of net bevallen vrouw onaantrekkelijk vinden. Hoe mannen postbevallingsseks ervaren. Een artikel van Marije Veerman voor "Fabulous Mama".
COLUMN. “De kans dat er meerdere dekseltjes op het potje passen, wordt groter als de wereld en niet het dorp je speeltuin is”
Nieuwsblad, 13 jan 2018
Een van de woorden van het afgelopen jaar was framily, een samentrekking van friends & family. Dat komt omdat millennials dat landschap hertekenden. Het klassieke kerngezin met een man, vrouw en twee kinderen heeft plaats geruimd voor oneindig veel varianten. Daarmee gaat ook het idee van de soulmate en die ene persoon die alles voor jou moet belichamen – een dwingende gedachte die ons met de paplepel wordt ingegeven – aan het wankelen.
(...)
(...)
Bekijk hier alle verhalen van de 'zoekers'
Hij was de man van mijn leven en toch heb ik hem laten gaan
Duet, 12 jan 2018
Jij liet hem los en nu heb je spijt. Je maakte het uit, ging voor passie en avontuur. Tot je besefte: hij was het, de liefde van mijn leven. Een artikel van Inge Taucher voor Feeling. Ze vraagt de mening van Rika Ponnet en Jo Beddeleem.
Divorce Day: waarom gaan koppels uit elkaar na de feestdagen?
Nieuwsblad, 8 jan 2018
De eerste maandag na de kerstvakantie staat sinds enkele jaren bekend als ‘Divorce Day’, een dag die werd bedacht door het Amerikaanse advocatenbureau Slater & Gordon. Maar waarom geven mensen in deze periode vaker de brui aan hun huwelijk of relatie? Relatiedeskundige Rika Ponnet legt het uit.
S.O.S. Relatie onder druk
Duet relatiebemiddeling, 4 jan 2018
Mari (27) en Maarten (32) wonen twee jaar samen. Mari vindt Maarten zijn seksdrive problematisch, Maarten voelt zich afgewezen en niet begrepen. Ze komen op gesprek.
Merry xxx-mas: we duiken vaker tussen de lakens in kerstperiode
Het Nieuwsblad, 25 Dec 2017
In de kerstperiode wordt er meer gevreeën dan op andere momenten van het jaar. Dat bewijst nieuw onderzoek, verschenen in het vakblad Scientific Reports. De mogelijke reden? Gezellig samenzijn en het kindeke Jezus dat centraal staat, zouden onbewust de behoefte aanwakkeren om zelf een gezin te stichten.
Het is de periode van de jaaroverzichten. DeBuren vat, samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal, 2017 samen aan de hand van taal. Op 19 december praat Jan Hautekiet met 5 specialisten over de woorden die we dit jaar het vaakst gebruikten. Rika Ponnet zal het hebben over nieuwe woorden in de relationele wereld. Cara Van der Auwera van Espresso (Klara) belt haar.
Het jaar in taal: van bonusfamilie tot boemerangkind
Klara (met audiolink) 19 Dec 2017Het is de periode van de jaaroverzichten. DeBuren vat, samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal, 2017 samen aan de hand van taal. Op 19 december praat Jan Hautekiet met 5 specialisten over de woorden die we dit jaar het vaakst gebruikten. Rika Ponnet zal het hebben over nieuwe woorden in de relationele wereld. Cara Van der Auwera van Espresso (Klara) belt haar.
Sequal: Mieke ging met 150 mannen op date in één jaar: “Het was geweldig, maar ik heb ook veel gehuild”
Het Nieuwsblad, 16 december 2017
Je moet er iets voor over hebben als je de ware wil ontmoeten. In het geval van relatietherapeute Mieke Mievis: dates met 150 mannen, om uiteindelijk iemand tegen te komen met wie het klikt. Ze schreef er het boek ‘Hart Gezocht’ over: “Het was een geweldig jaar. Maar ik heb ook veel gehuild.”
(...)
Ondertussen heb je wel een lief gevonden. Kan je al iets kwijt over hem?
“Het is nog pril, dus ik kan er nog niet veel over zeggen. Hij heeft hier ook niet om gevraagd, dus ik wil hem er niet bij betrekken. Maar ik heb hem pas ontmoet op het einde van mijn datingexperiment, hij vond het hilarisch. Dus nu moet ik misschien maar een boek gaan schrijven met manieren om je lief te houden. (lacht)
Ze ging met liefst 150 mannen op date, dus je kan haar 15 tips maar best ter harte nemen als je een partner wil vinden
Het Nieuwsblad, 12 december 2017 door Kim Clemens
Ze ging speeddaten, Tinderen en naar singlefuiven. Trok naar een relatiebureau en zocht op een trouwfeest. Liet haar wiskundige match berekenen en ging naar de wei van Werchter met een T-shirt met opschrift: single en ready to mingle. Mieke Mievis (42), relatietherapeute en mama van twee, heeft zich dit jaar helemaal gesmeten in de zoektocht naar een nieuwe relatie.
Bekijk ook volgende video met relatietherapeute Mieke Mievis en co-auteur journaliste Hilda Martinez nav hun boek:
Bekijk ook volgende video met relatietherapeute Mieke Mievis en co-auteur journaliste Hilda Martinez nav hun boek:
"Hart gezocht. 15 manieren om een lief te vinden"
(in de Radio2 studio, interview bij 'De Madammen')
Is Polyamorie het antwoord op relationele ellende?
Duet relatiebemiddeling, 6/12/2017
U kent ongetwijfeld de vooroordelen over polyamoreuzen: ze hebben bindingsangst, zijn promiscue of verslaafd aan seks. Maar voor Philip (34) en Lara (28) werkt het. ‘In het begin neemt het veel mentale ruimte in beslag."
Polywat? De term polyamorie is velen nog onbekend, maar de interesse is gewekt, zeker nu getuigenissen van verschillende polyamoureuzen in Volkskrant vorige week ook de Vlaamse pers haalden. Tijd om enkele hardnekkige vooroordelen uit de weg te ruimen en de relationele vorm tegen het licht te houden.
Waarom slimme vrouwen geen lief vinden
Nieuwsblad, 30 Nov 2017
Het cliché wil dat verstandige, hoog opgeleide vrouwen moeilijk een partner vinden. Maar er schuilt ook een waarheid in, die socioloog Dimitri Mortelmans uitklaart in een nieuwe video van het videoplatform Universiteit van Vlaanderen, waar professoren uit verschillende disciplines online college geven over hun vakgebied.
7 ULTIEME DATING TIPS VAN DE BRITSE DATE-EXPERT MATTHEW HUSSEY
(Go Fifty) Je bent weer op de markt en deze keer ga je dat daten echt heel anders aanpakken. Efficiënter om precies te zijn. Je bent tenslotte geen 18 meer. Je weet wat je wil. En vooral wat je níet wil. Maar eeeeuh hoe ging het ook al weer, daten? Misschien toch wat tips om je even op weg te helpen. En wie kan die tips nou beter geven dan Matthew Hussey.
Sofie en haar man hebben elk nóg een partner: “Het was dat of een scheiding aanvragen”
20 nov 2017
De Vlaamse Sofie* is 33, haar man 41. Samen hebben ze een zoontje van 7. Omdat het koppel iets miste in hun relatie, hebben ze sinds vier maanden een bijzondere regeling lopen. Sofie heeft een vriend buiten haar relatie, haar man een vriendin. “Het was dat of een scheiding aanvragen”, vertelt ze aan Het Nieuwsblad.
Downdating, als de vrouw hoger opgeleid is dan de man
11 nov 2017
Downdating, waarbij de vrouw hoger opgeleid is dan de man, zit al jaren in de lift. En nu blijkt het ook voor stabiele relaties te zorgen. Al gaat het in de praktijk toch vooral met vallen en opstaan. "De ruimdenkendheid stopt wanneer je met een arbeider als lief afkomt." Artikel van Cathy Galle voor De Morgen.
Singles in steden
8 nov 2017
In grote steden als Brussel, Antwerpen en Gent zijn singles stilaan de meest prominente groep geworden. Wie zijn ze en waarom zijn ze met zoveel? Genoeg redenen voor de Madammen om zich uitgebreid te buigen over het thema. (Radio-2 Podcast op de titel-link)
ONTROUW 2.0: 'Het aantal getrouwde mensen op TINDER is niet te tellen'
(5-11-2017)
Ontrouw is van alle tijden, maar opmerkelijk is wel de manier waarop sociale media overspel hebben veranderd. ‘Vroeger moest je echt nog moeite doen om iemand te leren kennen, vandaag hoef je maar twee keer met je muis te klikken en naar de plaats van afspraak te rijden.' Artikel van Tim Van Steendam voor Humo.
Friends with benefits
Duet, Okt 2017
Voor sommige mensen is het een uitkomst: een bekende met wie je op afspraak het bed in duikt. Alleen zou het meestal in drama eindigen. Klopt dat? Maar waarom kiezen steeds meer mensen dan voor deze soort relatie? En wat kun je doen om het wél te laten slagen?
Dit zoeken vrouwen in een man
(30-10-2017)
Vrouwen zoeken niet alleen een knappe en grappige man. Natuurlijk zijn die twee eigenschappen wel belangrijk, maar er is nog iets anders dat belangrijker is: altruïsme.
Ze werd nog nooit op date gevraagd en een valentijnskaartje is nog nooit in haar bus gevallen: een anonieme vrouw van 54 doet op de site van de Britse Guardian haar relaas over haar vrijgezellenbestaan. De reden waarom ze nog nooit een lief heeft gehad, is voor haar een compleet raadsel.
Waarom ik hoop dat mijn seksleven nooit met pensioen gaat
28 okt 2017
Toen ik jong was (we zijn natuurlijk nog steeds jong hè, maar ik heb het hier over kletsnat-achter-onze-oren-jong) was alleen de gedachte aan seksende ouders al genoeg om mij ijskoude rillingen te bezorgen. Oude mensen (want in mijn ogen waren ze met 45 stokoud) en seks – brrr.
“Ik ben 54 jaar en heb nog nooit een lief gehad”. Deze ‘relatiemaagd’ doet haar verhaal
(28-10-2017)Ze werd nog nooit op date gevraagd en een valentijnskaartje is nog nooit in haar bus gevallen: een anonieme vrouw van 54 doet op de site van de Britse Guardian haar relaas over haar vrijgezellenbestaan. De reden waarom ze nog nooit een lief heeft gehad, is voor haar een compleet raadsel.
Man maakt een lijst met beste plaatsen voor een eerste date
(27-10-2017)Koppels onthullen waar ze echt aan denken en wat ze niet leuk vinden tijdens seks
23/10/2017
Een recente studie om meer te weten te komen over moderne relaties, heeft aangetoond wat de grootste fouten zijn die partners maken tijdens de seks. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 5.000 volwassenen en leverde enkele verrassende resultaten op.
No comments:
Post a Comment