Friday, January 11, 2019

Esther Perel Interview in "VPRO Zomergasten"

Esther Perel (Antwerpen, 1958) is een internationaal gerenommeerde psychotherapeut en schrijver. In haar werk onderzoekt Perel de spanning tussen liefde en lust en kijkt ze met een confronterende maar empathische blik naar de ogenschijnlijk tegenstrijdige menselijke behoefte aan veiligheid en vrijheid. Haar boeken prijken in de bestsellerlijst van de New York Times en haar podcast "Where Should We Begin?" werd al door miljoenen mensen over de hele wereld beluisterd.

Perel groeit op in Antwerpen als de dochter van Poolse overlevenden van de Holocaust. Ze studeert vervolgens literatuur, psychologie en taalkunde in Jeruzalem en aan het Lesley College in Boston, waar ze haar echtgenoot Jack Saul ontmoet. Samen hebben ze twee zonen. Ze is gespecialiseerd in systeemtherapie met de wereldberoemde therapeut Salvador Minuchin en werkt nu al vierendertig jaar in New York, waar ze haar eigen praktijk heeft voor familie- en relatietherapie.

Esther Perel werd beroemd in Amerika na het schrijven van een artikel over seksualiteit in de nasleep van de Lewinsky-affaire. Dit leidt tot de publicatie van haar eerste boek "Mating in Captivity (2006)". Het boek werd wereldwijd een fenomeen en gepubliceerd in 26 talen. Perel onderzoekt in dit boek het effect van romantische idealen op onze relaties en de moeilijke relatie tussen ons verlangen naar huiselijkheid aan de ene kant en ons verlangen naar avontuur aan de andere kant.

Over het thema van haar eerste boek zou ze in 2013 haar eerste TED-talk houden: The Secret to Desire in a Long Term Relationship. In 2015 neemt ze haar tweede TED-talk, over ontrouw: Rethinking Infidelity ... een gesprek voor iedereen die ooit heeft gehouden van. Samen zijn deze TED-talks nu meer dan 20 miljoen keer bekeken.

Haar boek The State of Affairs: Rethinking Infidelity (2017) stijgt meteen tot bovenaan de Amerikaanse bestsellerlijsten. In dit boek probeert Perel de vraag te beantwoorden waarom we bedriegen en wat bedrog ons kan leren over moderne relaties. Ze pleit voor een meer menselijk verhaal over ontrouw: "Liefde is rommelig, ontrouw nog rommeliger, maar als niets anders peilt dat ook de diepten van het menselijk hart."

Sinds 2017 heeft ze de podcast "Where Should We Begin?" opgenomen, waarin jij als luisteraar de meest intieme therapiesessies van koppels kunt meebeleven. Voor haar podcast deed Perel een online voorstel: koppels mochten (gratis) bij haar in therapie, op voorwaarde dat alles mocht worden opgenomen. Ze ontving duizenden reacties en koos de beste verhalen.

Momenteel werkt ze aan het derde seizoen van podcasts, waar ze niet alleen sessies met romantische partners zal houden, maar ook andere vormen van relaties, zoals vriendschappen en familierelaties, zal onderzoeken. Haar podcasts bereiken wereldwijd miljoenen luisteraars.

Het volledige interview is nederlands gesproken met engelstalige ondertiteling.

Bekijk de volledige LIJST (7 VIDEOS)



Over hoe ouders mee het verhaal scheppen waarin wij leven



Esther Perel analyses the dynamics of modern relationships



Over therapie en het loslaten van zekerheden



Esther Perel on infidelity and loyalty vs. faithfulness

No comments:

Post a Comment