Monday, May 21, 2018

Als het lege nest verder leegloopt: waarom mensen scheiden na hun 60ste

Mei 2018, Het Nieuwsblad door Jos Huysmans / Illustratie: Poetzarelli
“Naast elkaar praten lijkt wel een nationale sport”
In 1999 trokken 2.015 koppels 60-plussers de stekker uit hun huwelijk, het voorbije jaar was dat aantal al verdubbeld tot meer dan 4.000. Stof tot nadenken. De oorzaken van al die scheidingen zijn bijzonder divers, maar wat kan je eraan doen? Ik trok op onderzoek en ging te rade bij Eric De Corte (68), al bijna tien jaar ­erkend bemiddelaar en scheidingsconsulent. ­Belangrijke conclusie? Een gewaarschuwd man is er twee waard.


Wat houdt een bemiddeling precies in?
Eric De Corte (NEO Bemiddeling): “Eenvoudig: het regelen van een scheiding van A tot Z. Daar komt heel wat bij kijken: roerende en onroerende goederen, verzekeringen, fiscaliteit, onderhoudsgeld en -uitkeringen berekenen, vennootschappen ontdubbelen… Het gaat zowel om gehuwden als om wettelijk samenwonenden, maar ook om ‘generatieconflicten’. Ouderschapsplannen – die soms worden herzien – blijven een belangrijk thema, maar daar komt de jongste jaren het pijnlijke gegeven bij van grootouders die hun kleinkinderen niet meer mogen zien. Ook daarin bemiddelen wij.”
“Bij nieuw samengestelde gezinnen gebeuren overigens meer scheidingen dan bij eerste huwelijken. Koppels die op de drempel staan van een nieuw gezin, raden wij daarom aan goede afspraken te maken. Het is ­later, wanneer zo’n relatie op de klippen loopt, allemaal een stuk eenvoudiger wanneer alles op papier staat.”
“Wij werken nauw samen met notarissen, die voor delen van een scheidingsovereenkomst een beroep doen op onze expertise. Want nogal wat koppels stappen in een scheidingsproces met informatie uit de tweede of derde hand: van vrienden of familie, van ­horen zeggen, van een website. Op die basis kan je geen goede beslissingen ­nemen.”

Dient een bemiddeling vooral om de details uit te werken, of probeert u ook de scheiding nog te voorkomen?
“Op tien koppels geven er gemiddeld twee na een ­gesprek aan dat ze de situatie nog eens zullen bekijken. Ik vraag dan telkens: Wat heeft ­jullie tot hier gebracht? De stilte die dan vaak valt, zegt meer dan woorden.”
“Wanneer ik dieper inga op hun beweeg­redenen, ontspint zich soms een gesprek waarvan het koppel na afloop bekent: dit hadden we veel eerder moeten doen. Van de koppels die het nog eens willen proberen, keert zowat de helft toch terug. Maar dan telkens voor een relatief makkelijke scheiding, want die hebben alles geprobeerd en hun relatie een nieuwe kans gegeven. Ik ben helemaal geen therapeut, maar in zulke gevallen kunnen we komen tot een relatieherstelbemiddeling.”

... verder lezen op de titel-link of (over hetzelfde onderwerp) luisteren naar een radiofragment met Rika Ponnet, getiteld:
ZESTIGERS SCHEIDEN VAKER DAN OOIT. WAAROM GAAN MENSEN NA ZOVEEL HUWELIJKSJAREN ALSNOG UITEEN?


Audiolink:




No comments:

Post a Comment