Monday, October 29, 2018

Hoe bepaal jij met wie jij wel of niet gaat daten?

Liefde een kwestie van romantiek, chemische stofjes in de hersenen en bliksemschichten? Ontkennen doet prof. dr. ir. Caspar Chorus, econometrist aan de TU Delft het niet, maar hij zal je in dit college vooral uitleggen welk keuzemodel jij - geheel ongemerkt! - hanteert bij het selecteren van een perfecte date. Kijken dus, als je wil begrijpen waarom jij komende week misschien wel een glaasje drinkt met die ene man of vrouw. 




Prof. dr. ir. Caspar Chorus:
Het lijkt misschien een gek idee om Caspar Chorus, hoogleraar Choice Behavior Modelling en hoofd van de sectie Transport and Logistics aan de TU Delft te vragen om iets te komen vertellen over de liefde. Maar na dit college snap je heel goed waarom het erg nuttig is om met behulp van een keuzemodel te kijken naar waarom jij wel of niet op date gaat met iemand!

Een econometrist die het beslisgedrag probeert te modelleren

In één lapidaire slogan: Daten gaat meer over spijt dan over nut. De economische theorie van nutsmaximalisatie is hier niet toepasselijk. De realiteit is spijtminimalisatie.

Dating apps werken assortative mating in de hand

Dating apps als Tinder hanteren selectiecriteria als bvb opleidingsniveau, specifieke interesses. Dat werkt het ontstaan van relaties tussen erg gelijkaardige partners in de hand. Als econometrist knoopt Caspar Chorus daar al meteen een socio-economische conclusie aan vast: 'Assortative mating' zou in een belangrijke mate de toename van de inkomensongelijkheid in de VS in de hand gewerkt hebben. Niet meteen het gevolg van dating apps als Tinder, maar deze bestendigen dus wel de trend.


No comments:

Post a Comment