Saturday, September 9, 2023

Een internationale relatie... en wat volgt

Toen deze blog net uit de startblokken kwam, werd aan internationaal daten al een artikeltje gewijd. In vele gevallen zijn spontane internationale contacten er met personen uit de buurlanden of andere EU lidstaten. 

Partners uit EU lidstaten

Als zulke internationale contacten uitgroeien tot een intieme relatie en de partners besluiten om te gaan samenwonen, is de administratieve rompslomp alvast beperkt. Taal is veelal nog een barrière, vooral als de partner evenmin frans spreekt of zijn of haar engels kramikkig is. Cursussen Nederlands voor niet-Belgen hebben meestal engels of frans als voertaal. Anders ben je vaak aangewezen op tweetalige leraars die de moedertaal van jouw partner delen.

Partners die hier al wonen

Als de partner legaal in België (of Nederland) verblijft, is de situatie anders maar daarom niet veel moeilijker.  Een eventueel tijdelijke verblijfsvergunning (toegekend aan een expat die hier werkt) dient omgezet te worden in een permanente verblijfsvergunning.

Dubbele nationaliteit

Partners met dubbele nationaliteit (waarvan één europese) hebben dezelfde prerogatieven van andere europeanen. 

Partners met dubbele nationaliteit zijn niet zo ongewoon: tweede generatie europese emigranten naar bvb Argentinië hebben meestal weinig problemen om de nationaliteit van hun ouders te bekomen. Ook voor US burgers met recente ascendenten in Europa ligt hetzelfde pad open.

Sommige EU lidstaten zijn daarin toegeeflijker dan andere. Met name Italië verleent vlotter de nationaliteit aan emigranten van italiaanse origine. 

Partners uit niet-EU lidstaen

Deze situatie is al een stuk complexer en hangt in zekere mate ook af van de nationaliteit van de partner. Burgers uit landen die visa-vrij naar de Schengen zone kunnen reizen, hebben al een streepje voor op de overigen die hier alleen met een toeristen visum van beperkte duur kunnen verblijven. 

"Hoe een buitenlandse partner naar Nederland halen?" werd in detail beschreven op 'Daten Blog'. Ik verwijs dan ook graag door naar dit artikel.

Voor de verschillende legale manieren om in België te verblijven kunt U terecht op 'Belgian Residence Permit"  De beschreven procedures zijn veel ruimer dan enkel het verblijf bij een Belgische partner. 

No comments:

Post a Comment