Thursday, June 11, 2020

Romance scams

Romance scams zijn de horrorverhalen in de marge van het dating gebeuren. Naïeve slachtoffers worden daarbij opgelicht voor aanzienlijke bedragen en verliezen daarenboven ook alle zelfvertrouwen. In het minst erge geval maken scammers alleen misbruik van de goedgelovigheid van hun slachtoffers om hen één enkele keer een paar honderden (of duizenden) euro lichter te maken.

Maar het kan erger, zoals blijkt uit volgende reeks videos. Sorry alleen engelstalige bijdragen: de lingua franca, weet u wel. Bovendien maken romance scams juist daardoor onder engelstaligen (op alle continenten) de meeste slachtoffers.

Eerst het 'onschuldige gebeuren': scammers gebruiken vooral gezichten (gestolen foto's en/of identiteit) van personen van dezelfde nationaliteit of regio als het doelpubliek waar ze slachtoffers zoeken. 

De gezichten achter de scammers en de foto's waarmee ze hun slachtoffers benaderen: een bloemlezing in een videosequens (3 min). Ja, ook mannen gebruiken plaatjes van mooie dames om andere goedgelovige mannen uit 'het rijke westen' op te lichten.



Een informatieve video van een Brits televisiekanaal laat ook enkele dames aan het woord die het slachtoffer geworden zijn van een romance scam. Het serieuze werk begint waar de amateuristische aanpak eindigt. 
(16 min)



Hoewel dating en romance scams zich vaak richten op vrouwen, geef ik hierbij een enigzins atypisch voorbeeld waarbij een Amerikaan opgelicht werd voor enkele honderd duizenden dollars door een model uit de Oekraïne, met de hele criminele bende die hand en spandiensten verricht voor de hele handel en zich daarbij schaamteloos verrijkt. (48 min)


De modus operandi is duidelijk verschillend van de manier waarop de vrouwen benaderd werden.


Maar het kan duidelijk nog wat erger:
Former intelligence officer admits having lost $1 million in a romance scam to somebody in Nigeria (12 min)
Watch this video on YouTube.

Dat het nog erger kan, blijkt uit deze Canadese video: meet the black-axe network (44 min):


                                                                                       * * *

No comments:

Post a Comment