Monday, October 25, 2021

Online vriendschap: oprecht of toch niet?

Oplichters maken vaak gebruik van valse profielen op het internet om je vertrouwen te winnen. Ze lijken erg betrouwbaar op het eerste gezicht, maar proberen je in de val te lokken door een vertrouwensband met je op te bouwen en in te spelen op je gevoelens. Uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld, veel geld. Dat is vriendschapsfraude.

De FOD economie publiceerde hierover een persbericht 

In 2020 ontving de FOD Economie 1.317 meldingen over vriendschapsfraude, dat is bijna een verdubbeling van het aantal meldingen voor de coronacrisis. In 2021 werden er tot nu toe 751 meldingen geregistreerd, een cijfer dat in de lijn ligt met de jaarlijkse stijging van voor de coronacrisis.

Hoe gaan oplichters te werk bij vriendschapsfraude?

Oplichters zoeken hun potentiële slachtoffers vaak via datingsites en -applicaties zoals Tinder, maar ze gebruiken ook e-mail, chat of sociale media zoals Facebook, TikTok of Instagram om in contact met je te komen. Daarbij maken ze steevast gebruik van een vals profiel: een fictieve naam of iemands gestolen identiteit.

Lees meer in bovenstaand persbericht.

Ook Radio 2 belicht vandaag dit probleem in 'De inspecteur' met Sven Pichal. Op de link kan je momenteel luisteren naar een aantal fragmenten. De komende weken zal je wat verder moeten zoeken via "ontdek alle".

No comments:

Post a Comment