Thursday, August 2, 2018

Maakt de pers er een potje van?

Soms lijkt een artikel lijnrecht in te druisen tegen wat je pas daarvoor had gelezen. Maakt de pers er een potje van?

Zo vind je op de site van Het Nieuwsblad het artikel "Gevreeëen? Dan voel je je de volgende dag beter".  Het is gedateerd 27 juli 2018.  Er wordt verwezen naar een studie aan de George Mason-universiteit in Washington, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Emotion.

Na het weekend (31 juli 2018) lijkt de teneur volledig de andere kant op te gaan. "Verdrietig net na het vrijen? Je bent niet alleen (ook mannen zijn het soms)"  Is het je ook al overkomen dat je jezelf net na het vrijen een beetje minder voelt op emotioneel vlak? Het fenomeen heet postcoïtale dysforie (PCD) en heeft alles te maken met onze hormonen. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Journal of Sex & Marital Therapy, wijst uit dat ook mannen er last van kunnen ondervinden.

Dat journalisten mekaars artikels niet of nauwelijks lezen, valt te vergeven. Wie de krant volledig leest, komt meestal (of juist daardoor) niet meer aan schrijven toe.  Erger(lijk) wordt het indien het dezelfde journalist betreft.  Wordt de lezer in het ootje genomen?  Is dit nieuwsgaring met een hoog 'Trump-gehalte'?

Wel, niet helemaal of misschien zelfs helemaal niet.  Wat hierbij duidelijk verschilt is het tijdskader : in het eerste geval de dag na de vrijpartij, in het tweede geval onmiddellijk erna.

Wie graag zijn discours lardeert met Latijnse citaten kan in dit kader ook nuttig gebruik maken van "Post coitum omne animal triste".  De PCD waarvan hierboven sprake is immers geen uitvinding van de 21ste eeuw.  Galenus, een Griekse filosoof uit de 2de eeuw na Christus, is de vermoedelijke auteur van bovenstaand citaat.  Deze grondlegger van de medische wetenschap zou al vastgesteld hebben dat dieren (en mensen) na geslachtsgemeenschap vaak lusteloos zijn. 



No comments:

Post a Comment