Tuesday, July 17, 2018

Waarom we tijdens de vakantie sneller verliefd worden

De zomer doet soms gekke dingen met een mens. Hoteldebotel verliefd worden en de liefde van je leven achterna gaan. Zonder nadenken. Of het omgekeerde. Na de zoveelste ergerlijke vakantie met je partner, besluiten dat je niet meer met hem of haar verder wil... Zijn zon en zomerse waarden schuldig of spelen andere factoren een rol? Artikel van Manon Kluten voor Het Belang van Limburg.

Bij de eerste mooie dagen in maart of april merk je het al: zonnebrillen worden bovengehaald, jasjes gaan uit, terrasjes vullen zich en na rokjesdag kunnen de benen weer bloot. Én worden we weer sneller verliefd. Er bestaan geen wetenschappelijke en officiële verklaringen voor het fenomeen, al beweren sommigen dat vitamine D -die in je lichaam wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht- er iets mee te maken heeft. Vitamine D helpt onder andere bij de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Ook zou de zon geslachtshormonen beïnvloeden. Psychologe Elaine Hatfield van de Universiteit van Hawaï deed onderzoek naar het effect van de zon op geslachtshormonen. Daaruit bleek dat mannen op zomerse dagen sneller verliefd worden omdat door de zon het testosterongehalte van de man tot dertig procent hoger kan worden. Hoe dat bij vrouwen zit, onderzocht de professor helaas niet.

Ontvankelijker
Relatiedeskundige Rika Ponnet denkt zelf eerder aan een praktische en vooral nuchtere oorzaak: "Zodra het weer warmer wordt, gaan we vaker naar buiten en komen we gewoon meer mensen tegen. Dus is de kans ook groter dat je iemand ontmoet waarmee je een klik hebt. Op vakantie gebeurt dat nóg gemakkelijker, of je nu in het buitenland zit of in eigen land weggaat. Je bent dan meer ontspannen, meer uit je routine, hebt daardoor een grotere openheid naar nieuwe ervaringen en bent daardoor ook ontvankelijker voor de liefde. Bovendien zijn er in de zomer veel meer mogelijkheden om iemand te tegen het lijf te lopen. Denk maar aan festivals en terrasjes. Als de zon schijnt en je buiten tussen de mensen bent met een lekker wijntje of glas bier, is het ook gemakkelijker om iemand aan te spreken. Je bent losser, komt in een andere gemoedstoestand én bent meer ontspannen. Allemaal factoren die je ontvankelijker maken om je open te stellen voor de liefde."

Verder lezen op Duet, Relatiebemiddeling

No comments:

Post a Comment