Sunday, June 16, 2019

Eén uit de duizend...

Eén uit de duizend: het wordt (werd) wel eens gezegd: als bij een eerste ontmoeting de vonk meteen overspringt; als je er onmiddellijk van overtuigd bent de ware gevonden te hebben...

Op een datingsite zijn er inderdaad duizend(en) potentiële partners. Toch lukt het vaak minder vlot dan je had verwacht. Inderdaad: net doordat er zo massaal veel kandidaten zijn, bouwen we meteen een 'selectiesysteem' op. Een collega-blogger had het er vorig jaar over: "Cijfers" is het artikel getiteld... of hoe onze selectie de horizon hopeloos vernauwt tot nog hooguit enkele kandidaten, waarbij de voorkeur dan uiteraard niet wederzijds is... of wat had je gedacht?

Numberphile

Hannah Fry, die populaire onderwerpen op een wiskundige en toch ludieke manier benadert, had het er in een video ook over: hoe haar collega Peter Backus had nagerekend dat de kans om de date van zijn leven te vinden op een avondje uit 1/285.000 zou zijn. Naar verluidt is de kans om leven te vinden op een willekeurige planeet ongeveer 100 maal hoger. Hier vind je de nederlands ondertitelde versie.

Wat zeggen de experten?

Rika Ponnet van 'Duet' heeft het bij verschillende gelegenheden in de media al duidelijk gemaakt dat 'selectie-lijstjes' geen geschikte aanpak zijn om een partner te vinden. Lees bvb dit artikel op haar blog.

Prof. Casper Chorus benadert het beslissingsmodel als econometrist. In één lapidaire slogan: Daten gaat meer over spijt dan over nut. De economische theorie van nutsmaximalisatie is hier niet toepasselijk. De realiteit van het daten met een selectielijstje is spijtminimalisatie. Hiervan vind je de video in dit eerdere blogartikel.


en wat besluiten we daaruit ...
Bij het afvinken van punten op een selectielijstje ga je inderdaad na of een 'kandidaat' voldoet aan alle vereisten. Mijnheer middelmaat, zonder kleine kantjes maar ook zonder buitengewone talenten, wacht al in de coulissen.

'Nutsmaximalisatie' komt daarentegen neer op het optellen van een aantal goede eigenschappen; allicht een 'gewogen' som, omdat je niet aan ieder aspect evenveel belang hecht. Een uitzonderlijke persoonlijkheid ziet zijn kansen daarbij toenemen omwille van al even buitengewone kwaliteiten. Het grote voordeel is dat je niet hoeft te 'vergelijken' en 'af te toetsen'.




No comments:

Post a Comment